Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Természetvédelem? – Természetesen! Sün- és madárvédelmi program Óbudán

2019. november 8., 13:02

A nagyvárosi kisállatok − sünök, madarak − biztonságos áttelelése közös érdekünk. dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer új polgármestere, aki elkötelezett természet- és állatvédő, a téma fontosságára és sürgősségére való tekintettel felhatalmazta Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyeletét egy környezetvédelmi program végrehajtására és koordinációjára a kisállatok védelme érdekében.

“A III. kerület példát szeretne mutatni az állatok és a természetvédelem terén, ezért éreztük fontosnak, hogy létrehozzuk a sün− és madárvédelmi programot” – mondta el dr. Kiss László polgármester Békásmegyeren, a Hadrianus utca és a Királyok útja kereszteződésénél található fás, erdős területen, ahol a közterület-felügyelettel közösen bemutatta a kisállatok téli menedékhelyéül szolgáló helyszínt.

A kijelölt, biztonságos területre fa madáretetőket, odúkat helyezett ki a felügyelet, így gondoskodva a madarak ellátásáról is a hideg téli időszakban. A program a kerületi ÖKO iskolák – a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Fodros Általános Iskola – tevékeny részvételével valósul meg: a tanulók töltik majd fel folyamatosan madáreleséggel a kihelyezett etetőket. Továbbá vállalták, hogy a területet tisztán tartják, a szemetet felszedik a környezettudatosság jegyében.

A programmal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy jelenleg lombgyűjtés folyik a III. kerületben, melyet cégek és magánszemélyek végeznek. Abban az esetben, ha a munkálatok során a felügyelet szakemberei természetes búvóhelyén sünt találnak, akkor, ha erre lehetőség van, zavartalanul hagyják az avar alatt. Emellett a lakosság tájékoztatása érdekében táblákkal, a gyermekeknek kedveskedve pedig képekkel és verssel jelölik majd az állat helyét. Jelenleg három ilyen, érintetlenül hagyott telelőhely található Óbuda-Békásmegyeren.

Azonban előfordulhat, hogy az adott területen ez a megoldás nem lehetséges, és a lombgyűjtést végre kell hajtani. Ebben az esetben a sünök átszállításra kerülnek az erre kijelölt, biztonságos területre, ahol a faj igényeinek megfelelő telelőhely került kialakításra. A közterület-felügyelet állatvédelmi járőre (+36 1 453 26 18) a kerületi állatvédő szervezetekkel együttműködve végzi feladatát, bejelentés alapján a helyszínre megy, és amennyiben szükséges, gondoskodik az egyed biztonságos átszállításáról, a szükséges intézkedések megtételéről.

A kisállatok telelőhelyénél kamera kerül majd kihelyezésre, így a környezetismeret órán a diákok megfigyelhetik a madarakat, ezáltal bővítve gyakorlati ismereteiket. A területen kísérleti jelleggel méréseket végeznénk – PH szint, humusz tartalom – annak vizsgálata céljából, hogy az avar meghagyása milyen hatással van a talaj minőségére, összetételére és a környezetre.

Dr. Kiss László felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat számára fontos volt, hogy a kisállatvédelmi programhoz szakmai segítséget kérjenek, így a telelő szakszerű kialakítása érdekében felvette a kapcsolatot az Országos Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Fővárosi Állat és Növénykerttel is.

Utóbbi szóvivője,  Hanga Zoltán − aki a kerületben él − szintén részt vett az óbudai téli kisállatmenedék bemutatásán. Mint elmondta: egyre nagyobb társadalmi igény mutatkozik arra, hogy a városban talált állatokat − fészekből kiesett madárfiókát, sünt, stb. − megfelelő, segítő környezetbe vigyék a város lakói. Ez az igény hívta életre az Állatkert vadállatmentő szolgáltatását, a Magyar Madármentők Alapítványt és a Sünispotályt, amely éves szinten 1500-2000 védett, őshonos vadállatot látott el. A Sünispotály tavaly több mint 350 mentett sünt kezelt.

Hanga Zoltán hangsúlyozta: az avarégetés idején a sünök fokozottan veszélybe kerülhetnek, mert a kertekben összegyűjtött avarkupacokba szívesen vackolják be magukat, és azokat felgyújtás előtt sajnos nem ellenőrzik körültekintően. A másik probléma, hogy az idei évben született, de a szezon viszonylag késői szakaszában világra jött fiatal sünöknél megesik, hogy már nincs elég idejük a megfelelő fejlettség, testtömeg elérésére, így igen gyér tartalékokkal, következésképpen szerény esélyekkel vágnának neki a téli álomnak. Álláspontjuk szerint a 350 gramm alatti, „méreten aluli”, elégtelen kondíciójú példányok novembertől szorulnak majd segítségre.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Sünispotály munkatársai azt javasolják, hogy ha valaki ilyen sünt talál, telefonos egyeztetést követően szállítsa be a Sünispotályba, természetesen ez vonatkozik a sérült állatokra is. A HOLNEMVOLT Vár 9.00-15.30-ig várja a bajba jutott állatokat, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete által kialakított avaros rész így nagyszerű menedéket nyújthat elszállításukig, hiszen nyitvatartási időn túl sajnos nem tudnak egyedeket fogadni.