Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Testvérvárosi csereüdülések

2016. augusztus 17., 10:44

Az Önkormányzata támogatásával a kerületi, kiváló tanuló és példás magatartású diákok csereüdülésen vehettek részt Lengyelországban és Erdélyben. Hozzánk idén először a kárpátaljai Aknaszlatinából is érkeztek diákok.

13662377_918241198284983_425031288_oA külföldi gyerekek a bőséges programterv keretein belül látogatták meg Budapest legszebb történelmi és építészeti remekműveit, többek között a Mátyás templomot, és a Halász Bástyával együttesen a Budai vár gyönyörű helyeit. Az Országház és a Hősök tere sem maradhatott ki a sorból.  Kilépve a város zajából, a Dunakanyarban népművészeti emlékekkel gazdag településeken ismerkedtek meg a magyar hagyományokkal, emellett Visegrádon Mátyás Király egykori várát csodálhatták meg, majd a bobozás örömeit sem hagyták ki. A három csoportból először az Erdélyi diákok érkeztek meg sóstói ifjúsági táborunkba. Ők is ugyanolyan részesei voltak a tábori életnek mint a kerületi iskolás tanulók. Részt vettek a tábori programokon, mint például  karaokee, utcabál, pólófestés. A lengyel és kárpátaljai csoport együtt nyaralhatott Sóstón, igaz a kárpátaljai csoport csak három napot tölthetett a Balaton mellett. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekik, de nem szegte kedvüket semmi sem és rendkívüli élményekkel térhettek haza.

erdélyi csoport2Mindeközben a magyar diákok sem unatkoztak Székelyföldön. Pottyandról indulva az erdélyi havasokban lovak húzta szekeres túrára indultak. A számos történelmi és néprajzi előadás mellett megismerhették a Székelyföld adta természeti szépségeket. A Medve tó, a Csíki havasok és a Szent Anna tó így már nem csak földrajzórákról lesz ismerős nekik. Az Ezer Székely Leány napján a magyar lányok is részt vettek, bővítve ezzel a szép lányok sokaságát.

Népdalokat és néptáncokat tanultak, csak úgy, mint a Lengyelországban nyaraló magyar diákok. Ők Krakkóban szálltak meg, ahonnan a főbb nevezetességek után tovább utaztak Murzasichle-be.

Összefoglalva, a diákok a csereprogram keretében megismerhették egymás kultúráját, szokásait és bővíthették ismereteiket.