Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Testvérvárosunkban, Bécs III. kerületében tárgyalt Óbuda-Békásmegyer városvezetésének delegációja

2022. május 19., 10:22

Legújabb testvérvárosunkban, Bécs III. kerületében tett hivatalos látogatást dr. Kiss László polgármester, Burján Ferenc alpolgármester, valamint Czékó Gábor, Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A zöldfejlesztésekkel kapcsolatos jó gyakorlatokat tekintették át, valamint egyeztettek a közeljövő stratégiáiról és közös EU-s projektekről is.

A két kerület sok szempontból hasonló történelmi, gazdasági és kulturális hagyományokat ápol. Egy 2021-es sikeres pályázati együttműködést követően 2022 elején született meg a testvérvárosi együttműködési megállapodás a két önkormányzat között.

A tárgyalás során dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere javaslatot tett a rendszeres, kölcsönös tapasztalatcserére a városüzemeltetést érintő ügyekben, hogy lehetőség legyen megosztani a fenntarthatóság, a környezetbarát megoldások területén elért eddigi jó gyakorlatokat.

Beszámolt továbbá a városfejlesztésben elért eredményekről is, az energiahatékonysági fejlesztésekről, a klímabarát közterületekről és a Közösségi Költségvetés pozitív fogadtatásáról. Javaslatot tett az óvodai-iskolai környezeti nevelési tapasztalatok megosztására. Kezdeményezte továbbá a közös történelmi vetélkedők, illetve kulturális programok, fesztiválok, diákcsereprogramok szervezését, ami közelebb hozhatja egymáshoz kerületeink lakóit.

Az osztrák fél a zöldterületek ápolásával kapcsolatos eddigi tapasztalatokról számolt be. Mint elmondták: számos projektbe bevonják a lakosságot, például az épületek zöldítésébe vagy a zöldoázisok kialakításába. Ezekről a továbbiakban részletesen tájékoztatják kerületi szakértőinket is.

A testvérvárosi kapcsolat fontos területe a közös EU-s projektek megvalósítása. Az ennek eredményeképpen született nyertes ökoszemlélet-formáló projekt keretében 2022 őszén Óbuda-Békásmegyeren fogadjuk Bécs III. kerületének szakembereit.