Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Tisztelet és méltó bánásmód – Ma van az állatok világnapja

2021. október 4., 09:40

Október 4-én, az állatok és a természet védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek az emlékére ünnepeljük az állatok világnapját. Életünk meghatározó társai az állatok, ma a velük való tiszteletteljes és szeretettel teli bánásmódra hívjuk fel a figyelmet.

Assisi Szent Ferenc tanítása szerint nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz bennünket, legyen az akár élő, akár élettelen. Az állatok világnapjának célja, hogy az ember-állat barátságot megerősítse, és felhívja a figyelmet a békés együttélés fontosságára, az állatok tiszteletére.

S itt nem csak házi kedvenceinkre kell gondolnunk, akikért önként vállaltunk felelősséget, hiszen haszonállataink legalább ugyanilyen tiszteletet és méltányos bánásmódot érdemelnek.

Ha lassan is, de az emberiség kezd rádöbbenni, hogy a természet és az állatok oktalan pusztítása vagy méltatlan körülmények között tartása saját létünket is veszélyezteti. Szerencsére az utóbbi időben több olyan intézkedés is napvilágot látott, mely segít lerombolni a velünk élő állatokkal szembeni méltatlan bánásmódot: kötelezővé vált többek között a kutyák chipezése, tiltottá a gömbakvárium, a tartós kikötés, a fülcsonkítás, az állatkínzás pedig ma már bűncselekménynek minősül. A haszonállatok védelmében pedig az állattartó telepeken kötelező vált állatjóléti felelős kijelölése, amihez alapkövetelmény az állatjóléti felelős képzésen való részvétel.

Kerületünkben több kezdeményezés is szolgálja a házi és haszonállatok jóllétét. Felelős ebtartásra való felhívásaink, megfelelő kutyafuttatók biztosítása, méhlegelők telepítése, sün- és madártelelőhely kialakítása mind-mind a szemléletformálást szolgálják a kerületben velünk élő állatok érdekében.