Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Több száz gyermek reggelizik naponta az önkormányzat támogatásával

2017. július 8., 08:10

Az Összefogás Óbudáért Egyesület a városrészben élők érdekeit képviseli, különös tekintettel a szociálisan hátrányos helyzetű emberekre, családokra.

Ételt osztanak, kirándulásokat, filmklubot szerveznek. Legfontosabb feladatuknak a rászoruló gyermekek reggeliztetését tartják, melyre sajnos még mindig igen nagy igény mutatkozik. Csikósné Mányi Júlia, a szervezet elnöke fejtette ki, mi mindennel foglalkoznak.

Egyesületünk 2010-ben alakult. A legfontosabb tevékenységünket – a rászoruló gyermekek reggeliztetését – 2013 márciusában indítottuk útjára. Azóta már három lakótelepi helyszínen vagyunk jelen. A Békásmegyeri Közösségi Házban, a Hímző utcai irodánkban, illetve Kaszásdűlőn, a 3K-ban. Az elmúlt négy évben annyira megnőtt az igény, hogy tanítási napokon, naponta átlagosan 180 gyermeknek tudunk térítésmentesen reggelit és tíz- órait biztosítani. A rászorultságot nem kell igazolniuk a családoknak.

Törődnek a gyermekekkel

Az állam az utóbbi években nagyon sokféle kedvezményt biztosít a rászoruló gyermekeknek, köztük az ingyenes ebédelési lehetőséget. Ez azoknak jár, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor pár száz vagy ezer forinton múlik a jogosultság. A mi célcsoportunk azok közül kerül ki, akik nem férnek bele ebbe a körbe. Itt tudunk mi segítséget nyújtani a reggelivel és a tízóraival, és szemmel láthatóan nagyon nagy szükség van a támogatásunkra. A gyermekeket reggel hattól fél nyolcig várják önkénteseink szendviccsel, teával, kakaóval, müzlivel, virslivel. Ezt próbáljuk kiegészíteni egy kis zöldségfélével is. A tízórai csomagban péksütemény és tejtermék van.

Az utóbbi időben sajnos egyre több az ételallergiában szenvedő gyermek, ezért a beszerzéskor és a reggeli összeállításakor igyekszünk ezekre az érzékenységekre is odafigyelni. A reggeliztetés lebonyolítására összesen 40-50 szépkorú önkéntes van a segítségünkre, akiknek mindig van egy kedves szavuk a nebulókhoz. Egyébként tanítási napokon, minden második csütörtökön kézműves foglalkozást is tartunk a hozzánk járó gyermekeknek a Hímző utcai irodánkban, ami igen népszerű a körükben.

Tevékenységünket legfőképpen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, mellette pedig a Fővárosi Önkormányzat támogatja. Munkánkat időszakosan cégek is patronálják. Van némi bevételünk a személyi jövedelemadó 1 százalékából is.

Filmklub, kirándulás

Céljaink elérése érdekében a reggeliztetés mellett számos feladat megvalósítását tűztük magunk elé. Többek közt adományok gyűjtését és kiosztását a rászorulóknak. Havi rendszerességgel szervezünk gyalogtúrákat, ami különösen az idősebb korosztály körében örvend igen nagy népszerűségnek. Tavaly szeptemberben indítottuk útjára a Polgári Filmklubot, ami idén ősztől Art Filmklub néven fut tovább az Esernyősben, minden hónap első szerdáján. A koncepció annyiban változik, hogy egy-egy rendező életművének kiemelkedő alkotásait mutatjuk majd be.

Ünnepek környékén

Minden évben vannak kiemelt események, melyekre különös gonddal készülünk. Anyák napja alkalmából és az adventi időszakban, karácsony előtt szoktunk 50-50 családnak egyenként 5 ezer forint értékű tartós élelmiszer csomagot osztani. Ebben az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ van a segítségünkre. Szent Miklós napja alkalmából minden évben meghívjuk a gyermekeinket egy ünnepségre, aminek fő- leg a legkisebbek és szüleik örülnek. Egyre több, hasonló tevékenységet ellátó civil szervezettel alakítunk ki együttműködést. Karácsonykor, az Ételt az Életért Alapítvány ünnepi ételosztása alkalmával négy mázsa, azaz 800 csomag szaloncukrot osztunk ki rászoruló családok részére. A gyermeknapi ételosztáson pedig logikai fejtörőkkel és édességgel várjuk a gyermekeket. Itt jegyezném meg, hogy Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzata minden évben játékadományokat gyűjt a kerületi középiskolákban, amiket az utóbb említett alkalomkor adtunk oda a kicsiknek. A gyermekek mellett természetesen az idősebb korosztályra is gondolunk. Minden évben megtartjuk az idősek világnapi ünnepi rendezvényünket, mellyel csatlakoztunk az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény eseménysorozatához. A zenés mű- sorral egybekötött állófogadáson 300 óbudai szép korút van lehetőségünk vendégül látni. Egyszóval elég sokrétű a munkánk, és bízunk benne, hogy sok emberen tudunk segíteni. Munkánkat jószolgálati nagyköveteink is segítik. A kerületben élő Vándor Éva és Harmath Imre színészházaspár, valamint Hajda Eszter, Magyarország első szépségnagykövete támogatják egyesületünk mindennapi tevékenységét.

Szeberényi Csilla