Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Töretlenül kerékpárosbarát munkahely a Hivatal

2016. május 31., 12:28

Kihirdették a 2016-os év Kerékpárosbarát Települése és Munkahelye címet. A III. kerületi Polgármesteri Hivatal idén negyedszerre pályázott és nyerte el az elismerést.

Idén 10. alkalommal hirdették ki a kerékpárosbarát Település és Munkahely címet. Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatal eddig négyszer pályázott és mind a négyszer elnyerte a megtisztelő címet.

SAMSUNG CSCA díjátadón Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy évről évre több település, vállalkozás és intézmény adja be pályázatát, egyre többen fordítanak kiemelt figyelmet a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítésére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) közös pályázatának legfontosabb célja a figyelemfelhívás. Arra szeretnék ösztönözni a településeket és a munkahelyeket, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a környezetbarát kerékpáros közlekedést.

FullSizeRenderA Hivatal már 2009-ben vásárolt 20 db kerékpárt dolgozói részére, hogy ezzel is ösztönözze az egészséges és sportos életmódra való áttérést valamint környezetkímélő eszközt kínáljon a munkába járáshoz. Ezt követően az elmúlt évek során további 30 db kerékpár gazdagítja a flottát. A  dolgozók közül összesen 47-en használják alaklomszerűen vagy rendszeresen a bicikliket, ezért nemrégiben úgy döntött az Önkormányzat vezetése, hogy havonta maximum 8 ezer forinttal támogatja a biciklivel közlekedő munkatársait. De a támogatások nemcsak a dolgozóknak kedveznek, hiszen a kerületi lakosok kedvezménnyel, napi 200 Ft-ért használhatják az Óbudai Kerékpárkölcsönző bringáit.

Az elmúlt évek kulturális programkínálatának növelése magával hozta, hogy a kerületen kívüliek is gyakran tábla kerékpárosbarát munkahely 2016választják célpontjuknak Óbudát, illetve a kerületet átszelő Eurovelo 6 nemzetközi biciklis út is elkerülhetetlenné tette a III. kerületet a két keréken érkezők számára. Az Önkormányzat mindezt felmérve Bike&Breakfast elnevezéssel idén februárban elindította ingyenes bringásreggeli programsorozatát, amely keretében minden hónap utolsó péntekén a kerület két pontján egyidejűleg ingyen reggelit kapnak a kerékpárral érkezők.

A megnövekedett biciklis forgalom és igények a kerület vezetését arra sarkalták, hogy a Magyar Kerékpárosklubbal összefogva egy átfogó koncepciót dolgozzon ki a Kerékpárosbarát Óbuda megvalósítása érdekében.

A III. kerületi Polgármesteri Hivatal vezetői és az önkormányzati tisztviselők jó példát mutatva  népszerűsítik a kerekezést a kerületi lakosság körében. A Hivatal növekvő kerékpárállománya, az anyagi támogatás a kerékpárral érkező dolgozóknak,  az Önkormányzat támogatásának köszönhetően megvalósuló kedvezményes kerékpár kölcsönzési lehetőség, és a kerékpáros rendezvények megszervezése – Tour de Óbuda és a Bike & Breakfast ingyenes bringásreggelik –, valamint a Magyar Kerékpárosklubbal közösen kidolgozott Kerékpárosbarát Óbuda koncepció túlmutatnak a kerékpárosbarát munkahelye cím lehetőségein.

A Kerékpárosbarát Munkahely címet május végén vehette át Schnell Anna, jegyzői referens, aki részt vett a pályázati anyag összeállításában és maga is példát mutatva kollégáinak naponta kerékpárral jár munkába.

Kerékpárosbarát munkahely 2016