Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Továbbra is támogatjuk a háború elől menekülő, nálunk tartózkodó ukrán családokat

2022. május 21., 10:56

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központtal együttműködve továbbra is folyamatosan segíti az ukrajnai háború elől menekülő embereket. A harmadik kerületbe a háború kitörése óta folyamatosan érkeznek a családok, a nálunk tartózkodók közül többen csak rövid időt töltenek itt, és mennek is tovább, de sokan maradnak.

Ahogy arról korábban többször is hírt adtunk, az adománygyűjtés folyamatos, munkatársaink hétről hétre részt vesznek más kerületi segítő szervezetekkel és az illetékes hatóságokkal együttműködve az ukrajnai menekült emberek megsegítésében: az élelmiszergyűjtésben és ‑kiszállításban, a lakhatás megszervezésében, óvoda- és iskolakeresésben, fordítási és tolmácsolási feladatokban, az orvosi vizsgálatok megszervezésében vagy éppen az álláskeresés támogatásában.

Folyamatos az együttműködés és az információcsere a harmadik kerületi érintett szervezetek és szakemberek között, továbbra is hálásan köszönjük az önkéntesek és az adományozók nagyvonalú segítségét.

A családokkal és szállásadóikkal is folyamatos a kapcsolattartás. Az Óbudai Családi Tanácsadó munkatársaitól megtudtuk: több mint 180 főnek nyújtottunk eddig támogatást, körülbelül 50 családot, köztük legalább 120 gyermeket segítettünk.

Jelenleg tíz helyszínen látogatják a családokat, ahová naponta szállítanak élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, tisztálkodó- és tisztítószereket, háztartási eszközöket. A nálunk tartózkodó családokkal folyamatosan egyeztetnek munkatársaink, emellett komplex szolgáltatásokat is biztosítunk. A szociális fodrászatban például szakképzett kollégánk hajvágással, szépségápolással segít helyreállítani a mentális, fizikai egyensúlyt a jelenlegi élethelyzet bizonytalanságában. Az álláskereső csoport információkat, álláslistákat, szakszerű fényképes önéletrajzot biztosít, kártyafüggetlentelefon-adományokat gyűjt az álláskeresők számára, amelyen keresztül elérhetők a magyar hálózatok. A mentálhigiénés csoport pedig pszichológiai és pszichiátriai segítséget biztosít.

Schadek Bíró Évával, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának intézményvezetőjével is beszéltünk, elmondta, hogy védőnőink folyamatosan tartják a kapcsolatot a családokkal és a gyermekorvosokkal, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ munkatársaival, és változatlanul minden segítséget megadnak a nálunk tartózkodó családoknak, gyermekeknek, várandós kismamáknak. Kiemelte, jelenleg az általános védőoltások felvétele, az oltások megszervezése van leginkább fókuszban, és szerencsére minden gördülékenyen halad, jó az együttműködés. „Munkánk során mindig arra törekszünk, hogy a megszületendő gyermekek, kisgyermekes családok számára minden szükséges segítséget, támogatást megadjunk az anyák, a csecsemők, a gyermekek, a fiatalok egészségének megóvása érdekében – tesszük ezt most is egy háború sújtotta ország menekültjei számára.”

Együttműködő partnerünk, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa, Stáhly Kata, a NEMECSEK program szakmai vezetője pedig nemrég kríziskommunikációs workshopot tartott a polgármesteri hivatalban azoknak a munkatársainknak, segítő kollégáknak, akik az ukrajnai háború elől menekülő családokkal, gyermekekkel dolgoznak, vagy érintkeznek velük valamilyen módon a munkájuk során, illetve a jelenlegi háborús helyzettel kapcsolatos kérdésük, problémájuk van a családokkal/gyerekekkel való kommunikációt tekintve.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat továbbra is kiáll Ukrajna és az ukrán emberek mellett, és mélyen elítéljük az agressziót.

Köszönjük, hogy ennyien támogatnak, és hogy számíthatunk egymásra! Forduljanak munkatársainkhoz bizalommal!