Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Új idősek klubja nyílt a gázgyári lakótelepen

2014. szeptember 24., 16:19

Az Almási Balogh Lóránd nevét viselő idősek klubja 80 kerületi nyugdíjasnak teremt lehetőséget arra, hogy színvonalas programokon és közösségben tölthessék napjaikat. A ház megnyitó ünnepségén a névadó emléktábláját is felavatták.

id4

Tarlós István köszöntő beszédében felidézte, hogy éppen 100 éve, egykori elődje Bárczi István főpolgármester adta át a Gázgyárat, amelyhez egy kis lakótelep is épült. Szavaival arra emlékeztetett, hogy már akkor is fontos volt a szociális gondoskodás, csak úgy mint most a III. kerületi vezetésnek.

idElmondta: Budapesten kb 430 ezer 60 éve feletti ember él Óbudán ez az arány még inkább eltolódik, hiszen a 125 ezer itt élőből 40 ezer 60 feletti.  Az elmúlt évtizedben – fogalmazott a főpolgármester – az idősekről való gondoskodás sokkal inkább középpontba került, illetve a társadalmi változások miatt egy másfajta megközelítés volt szükséges. Ma már egy 70 éves személy lelkülete is lehet fiatalos és aktív részese lehet a társadalomnak. Fontos feladat a családközeli állapot és a családmodell fenntartása, amelyben nagyon jó példával jár elől a III. kerület. Budapesten évente kb. 10 milliárd forintos ráfordítással összesen 80 intézményben közel 4 ezer idős személyről gondoskodnak, amelyből tizenkettőt maga a Főváros tart fenn. Ebben a ciklusban is vannak felmutatható eredmények ezen a területen: Újpesten, a Baross utcában megújult egy intézmény, amely 150 ember ellátását biztosítja, a XVIII. kerületben egy 130 személyről gondoskodó létesítményt, és a közeljövőben Gödöllőn is egy hasonló intézményt újítanak fel.

Tarlós István kitért arra is beszédében, hogy Bús Balázs jelenlegi polgármester korábban szociális ügyekért felelős alpolgármesterként segítette a munkáját a kerületben, és a most felavatott idősek klubja, illetve a kerületi szociális, idős ügyi ellátások megvalósításában is tetten érhető szociális érzékenysége. “Ez a kerület élen jár a szociális feladatok ellátásában, Budapest 4 ezer idős emberről, míg Óbudán kb. 2 ezer emberről gondoskodnak. Mindenki kiszámíthatja, hogy arányaiban ez micsoda teljesítmény a fővároson belül, tekintettel arra, hogy 23 kerület van.”

id7

Bús Balázs beszédében a rendszerváltozást követő 20 évről szólva így fogalmazott: “A területen nem történt semmi, és ez oda vezetett, hogy a gázgyár teljesen lerohadt, a talajon keresztül mérgező vegyületek szivárogtak a Dunába. A pusztuló fizikai környezet a helyi közösség széteséséhez vezetett, bezárták a művelődési házat, a balliberális fővárosi városvezetés az itt élőket magára hagyta. Szerencsére a történet nem itt ér véget, ugyanis a jelenlegi önkormányzati ciklusban valami elindult. A Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben megkezdődhetett a kármentesítés, s amint azt sokan láthatták, a gázgyár ipari műemlékei – köztük az óratorony is megújulhattak.

Kitért arra is, hogy az épített környezet rehabilitációját a helyben élők közösségeinek újjáépítésével kívánja folytatni. Elmondta, ezért támogatják a fiatalokat célzó ASR sport klubot, és hozták létre az új idősek klubját. Meggyőződése, hogy olyan közösségi színterekre van szükség, ahol még a hagyományos társas kapcsolatok jelentik a hely különlegességét és vonzerejét. Az önkormányzat minden lehetőséget igyekszik megadni, ami ahhoz szükséges, hogy az idősek is részt vegyenek a III. kerületi közösségépítő munkánkba. Ebben különös szerepet kap a tapasztalatuk és tanácsaik, amire a jövőben is számít az önkormányzat. – tette hozzá a kerület vezetője.id10

Almási Balogh Lóránd építész kézjegyét viseli a gázgyári lakótelep sárga épületsora, így az új idősek klubja is, amelyben egyidejűleg 80 embert tudnak fogadni és nekik színvonalas programokat kínálni az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény munkatársai. Az épületet a Főváros ingyen bocsájtotta a kerület rendelkezésére, a felújítását Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata végezte.