Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Új nyelvi labor az Óbudai Gimnáziumban

2016. január 13., 07:30

Törökül is tanulhatnak a kerületi gimnázium diákjai. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy állami fenntartású iskolában lehessen török nyelvet tanulni.

török labor0A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) anyagi támogatásával létrejött laborban húsz diák, korszerű keretek között sajátíthatja el a gimnáziumban tanított nyelveket. Szűcs József, az Óbudai Gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a nyelvi labort a TIKA az iskola eddigi oktató-nevelő munkájának elismeréseképpen ajándékozta. – Dr. Fodor Pál turkológus professzor, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont igazgatója hívta fel a figyelmünket, hogy küldjünk egy levelet a TIKA részére, amelyben bemutatjuk az iskola oktatónevelő programját, és kérjük a segítségüket egy komplett nyelvi labor létrehozásában, amellyel az iskolában zajló nyelvi oktatási színvonalat emelhetjük – részletezte az igazgató. A nyelvi labor elkészült, így  a 2016/2017-es tanévtől a török nyelvet szakkörként tanulhatják a keleti nyelv iránt érdeklődő diákok. – tette hozzá az igazgató.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy történelmi pillanat ez, mert most első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy állami fenntartású iskolában tanulhassák a diákok a török nyelvet. – Lezártunk egy korábbi múltat, hogy fölépítsünk egy sokkal inkább szívünkből és lelkünkből származó jövőt – mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy rokon nép vagyunk és nagyon sok közös oktatási, kulturális és gazdasági kapcsolat köt össze bennünket. Végezetül szólt a diákokhoz is. – A világ egyre inkább abba az irányba megy, hogy nem csak egy, hanem legalább két nyelvet kell a következő generációnak ismernie – hívta fel a fiatalok figyelmét a nyelvtanulás fontosságára a nemzetgazdasági miniszter.

Szűcs József beszédét Neil Armstrong híres mondatával kezdte: Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás ez az emberiségnek. Ezt a gondolatot a mai napon is elmondhatjuk azzal a módosítással, hogy kis lépés az oktatásban, de hatalmas ugrás az Óbudai Gimnázium eszközeinek a fejlesztésében. Továbbá elmondta, hogy a nyelvi labor átadása méltó elismerése a gimnáziumban folyó magas szintű oktató-nevelő munkának, és az intézményben dolgozó kollégák szakmai teljesítményének.

török labor -számítógépekHavva Pinar Özcan Kücükcavus, a TIKA budapesti koordinátora elmondta, hogy nagy odaadással dolgoztak a nyelvi labor kialakításán: A modern felszereléseknek is köszönhetően innentől kezdve az itt tanuló diákok sokkal magasabb színvonalon tanulhatnak nyelveket.

Az eseményen részt vett még Alattin Temür, a török nagykövetség ideiglenes ügyvivője, valamint Kelemen Viktória, Óbuda-Békásmegyer oktatásért felelős alpolgármestere és  Tamás Ilona, a III. kerületi tankerület vezetője is.

 A négy és hat évfolyamos képzést nyújtó gimnáziumban 2017-től a tanulók törököt is választhatnak második idegen nyelvként a francia, a német, az olasz és az orosz mellett.

Takács Vivien