Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Új szívultrahang-készülék a Szent Margit Rendelőintézet Csobánka téri szakrendelőjében

2018. október 12., 13:01

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Örlős Endre program keretében teljes egészében önerőből finanszírozta az okostechnológiai újításokat kínáló berendezés beszerzését. 2018. őszétől a több mint 17 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően lehetőség van az ügymenet gyorsítására, valamint pontosabb állapotfelmérésre.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a szívultrahang-készülék átadó eseményén elmondta: az önkormányzat most abba az irányba tett egy nagy lépést, hogy a Szent Margit Rendelőintézet Csobánka téri kardiológiai diagnosztikai szolgáltatását közelítse az európai átlaghoz. Hozzátette: az óbudaiak remélhetőleg látják és tapasztalják is, hogy mennyit fejlődött az elmúlt években a III. kerületi egészségügy eszközállománya, hogy hogyan váltak korszerűbbé az épületek, és hogy milyen erőfeszítéseket tett az önkormányzat a prevenció és egészségmegőrzés vonatkozásában. Legutóbb a Szent Margit Rendelőintézet Csobánka téri szakrendelője esett át energetikai felújításon, emellett nemrégiben a Laktanya utcai Tüdőgondozó és Tüdőszűrő állomás gazdagodott új röntgenberendezéssel. Ez utóbbit Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szintén teljes mértékben saját költségvetési forrásból biztosította.

Dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az átadón ismertetett pár releváns adatot a szív- és érrendszeri betegségekről: Magyarországon az összes elhalálozások felét ezek okozzák, azonban magasabb színvonalú szűrés által a kardiovaszkuláris halálozások száma csökkenthető. Hozzátette: kollégáinak nagy segítség, hogy az új gép sokkal inkább személyre szabható a korábbi ultrahang berendezéseknél.

Az ’ACUSON NX3 Series’ nevű készülék a Siemens egészségügyi részlegének legújabb ultrahang fejlesztése. Olyan újításokat kínál, amelyek időt és energiát spórolnak a betegellátásban, kényelmesebbé és gyorsabbá teszik a vizsgálatokat. A gép szignifikánsan csökkenti a keringésről készült felvételek esetén eddig tapasztalható képzajt, a nagyobb felbontás pedig ideális eszközzé teszi a gépet a mellkas és a vázizmok vizsgálatához. A berendezés rendszerbe állításában közreműködést vállalt a SIEMAC Kft.

Az  eseményt egy rövid bemutató követte, ahol a jelenlévők tanúi lehettek a gép által végzett vizsgálatnak, miközben dr. Balogh Gyula, a Kardiológia Osztály főorvosa elmondta: a gép számos mérést automatikusan végez el, amivel a vizsgálat minősége és a gyorsasága is javul, így hamarabb tudjuk a betegeket egymás után fogadni. Az okostechnológiás berendezés precízebb, pontosabb diagnózis felállítására ad lehetőséget, például a szívizom különböző területeinek mozgászavara sokkal kifinomultabb módszerekkel értékelhető.

A 2017-es év során a Csobánka téri kardiológiai szakrendelésen a csaknem 3 ezer orvos-beteg találkozáson több mint 15 ezer beavatkozás történt. A korábban itt alkalmazott készüléket, amely már nem volt alkalmas diagnózisok felállítására, 13 éve használták.