Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Új szökőkutak Békásmegyeren

2016. augusztus 12., 14:55

Két új szökőkúttal gazdagodott a városrész a Heltai Jenő tér melletti park felújítása során. A szökőkutak vize nem ivóvíz, mivel vegyszerrel is fertőtlenítik, ezért a fürdőzés sem javasolt bennük!

A békásmegyeri közösségi tér műszaki átadását követően a helyi lakosság újra birtokba vehette a felújított, megszépült parkot. A több hónapon keresztül tartó munkálatok után öröm volt számunkra az a rengeteg pozitív visszajelzés, mely a lakosság elégedettségéről adott hírt. A szökőkutakkal kapcsolatban érdeklődtek a legintenzívebben, ugyanis többen a szökőkutak vizét választották arra, hogy a nyári nagy melegben felfrissüljenek. Néhány kérdést szeretnénk tisztázni ezzel kapcsolatban.

A kerületben található szökőkutak vize NEM IVÓVÍZ! Mérgező anyagot nem tartalmaznak ugyan, de erősen vegyszerezettek, ezért fürdésre sem alkalmasak. Különösen fontos, hogy a kisgyermekeket és a háziállatokat távol tartsuk a szökőkutak vízétől!

A szökőkutak a vizet a hálózatról veszik fel, a víz tisztításáról egy összetett tisztítórendszer gondoskodik. A biológiai szennyeződéseket először egy homokszűrő távolítja el. Ezt követően egy UV szűrő semmisíti meg a baktériumokat. A fertőtlenítés, algamentesítés kémiai úton történik, bróm tablettával. Annak érdekében, hogy a szökőkút a szükséges előírásoknak megfelelően üzemelhessen, a rendszer folyamatosan figyeli a víz pH-értékét, valamint a brómmennyiséget. Ez a tisztítórendszer egyébként nem egyedi, a legtöbb városi szökőkút hasonló rendszerrel üzemel. A szökőkút vize tehát nem ivóvíz, és mivel vegyszerrel is fertőtlenítik, ezért a fürdőzés sem javasolt benne.

békásmegyer szökőkút nem ivóvíz

A lakossági észrevételek alapján állították be a működési időt a Heltai Jenő tér melletti parkban található szökőkútnál. A vízjáték minden nap reggel nyolc órától este nyolc óráig tart, a fényjátékot délután ötkor kapcsolják be és este nyolckor ki.

békásmegyer szökőkút