Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Új szolgálatatás a gyermekvédelmi palettán

2019. április 10., 14:20

Több mint hetven szakember töltötte meg március végén az Esernyős Rendezvénytermét az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ szervezésében. Nagy érdeklődés övezte az eseményt, hiszen egy teljesen új gyermekvédelmi szolgálatatásról tartottak előadást.

Minden a bizalomépítéssel kezdődött…

„Nyolc hónappal ezelőtt minden a bizalomépítéssel kezdődött”- hangsúlyozta Bleszkánné Kis Ildikó, az ÓCSTGYVK vezetője és egyben a szakmai rendezvény szervezője. „Kollégáim sorra személyesen keresték fel a kerület közoktatási intézményeit és ismertették az új szolgáltatást, melynek célja a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése. Eddig már nyolc, diplomás óvodai és iskolai szociális segítőnk dolgozik Óbuda-Békásmegyer óvodáiban, általános és középiskoláiban együttműködve a jelzőrendszer más tagjaival is: óvoda- és iskolapszichológusokkal, gyermekvédelmi felelősökkel, védőnőkkel.  A szülők is bátran kereshetik őket az intézményekben!”- biztatott a szakember.

A szakmai fórumon elhangzott az is, hogy az új kerületi gyermekvédelmi szakmai csoport több mint fél év elteltével igen hasznos tapasztalatokkal, praktikus útmutatóval tudnak szolgálni a főváros többi, hasonló intézménye felé.

Az ÓCSTGYVK Facebook oldalán, valamint az www.ocstgyvk.hu honlapon számos képes beszámoló található az óvodai és iskolai szociális segítők munkájáról. Például: az iskolákban általuk tartott alternatív drogprevenciós, bűn és bántalmazás megelőzési, készség és személyiségfejlesztő foglalkozásokról.

Egy jó nemzetközi gyakorlat

Az eseményen dr. Balázs Judit gyermekpszichiáter, az ELTE tanszékvezetője a Youth Aware of Mental Health (YAM) európai iskolai serdülő lelki egészségfejlesztő programot ismertette. A szakmai kidolgozásába 12 európai országból közel 12 ezer középiskolás vett részt, hazánkból 1009 diák, 99 osztályból. A YAM program nemcsak diákokat, de a pedagógusokat is bevonja és segíthet felismerni a diáknak ha „valami nincsen rendben” vele, vagy a társával. Segíthet tudatosítani a gyerekekben azt is, hogy ők mit tehetnek a saját testi-lelki-mentális egészségükért. „A YAM program hazai megvalósításába az óvodai és iskolai szociális segítők is nagyon jól bevonhatók!” – összegezte az elhangzottakat Balázs Judit.

Kérdések-válaszok órája

A rendezvény végén Sikóné Bartos Edina, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának referense válaszolt az óvodai és iskolai szociális segítők kérdéseire.

„A nagy érdeklődésre való tekintettel a szakmai fórumot a tervek szerint idén szeptemberben is megrendezi majd az ÓCSTGYVK!”- ezzel az ígérettel zárta az óvodai és iskolai szociális segítők első szakmai konferenciáját,  Bleszkánné Kis Ildikó intézményvezető.