Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb helytörténeti séták: időutazás Békásmegyeren

2021. szeptember 6., 10:29

Szeptember 14-én, 28-án és október 12-én “Időutazás Békásmegyeren” címmel ismét helytörténeti sétára várják az Óbudai Családi Tanácsadó szervezésében elsősorban az idősebbeket. A programnak séta, kvízjáték, kiállítás és a szabadulószoba kipróbálása is része.

Békásmegyer neve egyrészt utal az eredeti, agyagos, mocsaras, békák által kedvelt területre, valamint a területet birtokló egykori megyer törzsre és a kiváló folyami átkelést biztosító megyeri révre. A település „eredeti” – tehát a lakótelepek előtti – történelme évszázadokig egyet jelentett a jelenlegi Ófalu történetével. Azonban a huszadik század második felében a sváb családok kitelepítése, a terület Budapesthez csatolása és a szocialista jellegű lakáspolitikai fejlesztések eredményeképpen az eredeti, falusias jellegű településközpont eltűnt, helyette 1975–1983 között létrejött egy másik, két új lakóteleppel, hatvanezer új lakóval, új szociális-kulturális-városszociológiai jellemzőkkel és új helytörténeti sajátosságokkal.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ a „Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren” című, VEKOP-6-os projekt keretében ezeknek a sajátosságoknak jár utána.

Ezért a program keretében a Békásmegyeren élő, elsősorban idősebb lakókat tisztelettel meghívják egy időutazásra, amelynek része egy helytörténeti séta, egy kiállításmegtekintés, egy kvíz és az áldozatvédelmi szabadulószoba kipróbálása.

Vegyen részt Ön is az időutazáson, ha szeretné megtudni, hogy

  • hol van Békásmegyeren I. világháborús emlékmű
  • mi volt Békásmegyeren a lakótelep előtt
  • hogyan épült fel a lakótelep
  • hogyan nézett ki egy ’50-es évekbeli lakás

Időpont: 2021. szeptember 14., 28., október 12.

További információ és jelentkezés: Tapasztó Gábor, tel.: 06 20 576 8976,
e-mail: tapaszto.gabor@kszki.obuda.hu

 

Helytörténeti séta Békásmegyeren plakát

 

Címlapkép: Fortepan, Bojár Sándor (1979, Békásmegyer)