Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb KönyvMegálló és okospad a kerületben

2019. szeptember 30., 09:24

A Heltai Jenő térre telepített köztéri berendezésekkel a kerületben már 7 KönyvMegálló és 2 okospad várja az olvasni szerető és vágyó fiatal és az idősebb korosztályhoz tartozókat. A modern technológiát megjelenítő, találkozási pontok a közösségépítést támogatva környezetbarát módon kívánják népszerűsíteni az olvasáskultúrát.

Az Óbudai KönyvMegálló program 7 éve indult el, az Óbudai Platán Könyvtár és a csatlakozó civil szervezetek közreműködésével. Kezdetben felnőtt könyvszekrények jelentek meg a köztereken, de hamar megfogalmazódott a lakosság részéről a gyermekeknek szóló könyvek cseréjének lehetősége is.

Az önkormányzat felkarolta ezt a kezdeményezést is és már két Máltai játszótéren is kedvükre válogathatnak a gyermekek a könyvszekrény polcairól. A szabály minden esetben ugyanaz: „hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet!”, hiszen a cél a könyvcsere.

Az átadáson Pőcze Márta, a Platán Könyvtár igazgatója a következőképpen fogalmazott:  “A kerületben eddig kihelyezésre került könyvmegállókról folyamatosak a pozitív lakossági visszajelzések, sokan élnek az önkéntesség, az adományozás és környezettudatosság lehetőségével és raknak be, vesznek ki cserébe könyveket, hiszen mindannyiunknak van otthon egy olyan könyve, amit egykor szívesen olvastunk, de már régen nem vettünk a kezünkbe, vagy amit szívesen megosztanánk másokkal.

A könyvmegálló projekt indításában és okospaddal történő tovább fejlesztésében az elsők között voltunk hazánkban és sok település, könyvtár követte az elmúlt években példánkat. Nem titkolt célunk, hogy a mostani innovációval a fiatalabb és az idősebb korosztályt is szeretnénk bevonni az olvasás, a megosztás és a közös időtöltés élményeibe, mert olvasni bárhol, bármikor, bármilyen formában lehet. ”

A Heltai Jenő térre kihelyezett okospad különbözik a korábban átadott Pethe Ferenc téri padtól. Nemcsak, hogy nagyobb, fedett is és tudásban is továbbfejlesztett darab.

A 100 százalékban magyar fejlesztésű pad fejlesztője cég ügyvezetője, Gallai Máté elmondta, hogy a kaszásdűlői padot használva eddig több mint tízezren csatlakoztak a hálózatra és közel 2000 okoseszközt töltöttek rajta, ami pozitív visszajelzésként értékelhető a lakosságtól, jelzi, hogy van rá igény és szeretik az itt élők. Hozzátette a KUUBE okospadok megújuló energiaforrást használva működnek, napelemek biztosítják az áramot, 2 USB-porton keresztül lehet tölteni az okos eszközöket, érintős töltésre is lehetőség van a padon, éjszaka LED-ek világítja meg az olvasóteret, továbbá az önkormányzat finanszírozásával 4G Wifi-ként működik a találkozási pont, amely az egész téren biztosítja az ingyenes csatlakozási lehetőséget az internetre, és nem utolsó sorban mini időjárás állomásként is működik, amely folyamatosan monitorozza a környezetét.

Az átadáson Bús Balázs polgármester sok-sok diák és idős kerületi érdeklődő segítségével közösen feltöltötték az új könyvszekrényt, majd azonnal kipróbálták eszközeikkel az okospadot.