Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb lehűlés várható a következő napokban

2017. január 19., 12:09

Hideg lesz, de csapadékra nem kell számítani a hét végén. Figyeljenek a rászorulókra, és a csúszós utakra, járdákra!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban lehűlés várható, csapadékra azonban nem kell számítani. Kérjük, figyeljenek a fedél nélkül élőkre. Ha segítségre szoruló hajléktalan embert látnak, akkor feltétlenül hívják a Menhely Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 24 órás diszpécserközpontját, az alábbi elérhetőségen:
+36 1 338 4186 / 2-es mellék.

hajlektalanA jégmentesítés országszerte problémákat okoz, ezért érdemes tudni az alábbiakat:
A téli időszakban az FKF (Fővárosi Közterület-fenntartó Nonproft) Zrt. feladata Budapest szilárd burkolatú útjainak, közjárdáinak, közlépcsőinek hóeltakarítása és síkosságmentesítése, a balesetmentes közlekedés feltételeinek biztosítása. Első ütemben az 1200 kilométer hosszú főútvonal-hálózaton végzik el ezt a munkát.  Legfontosabb a hidak, felüljárók, főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszainak a megtisztítása, ezután kerülnek sorra az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, valamint a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak. A munkavégzést nehezíti a hideg, mivel a hintő anyag lassabban fejti ki olvasztó hatását. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

A busz- és villamosmegállók területén a jégmentesítést a BKV Zrt. alvállalkozói végzik.

Az ingatlanok előtti járdák takarítása, síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek a kötelessége.

A kerületi kezelésben lévő közterületi járdák (parkokon, tereken, sétányokon átvezető gyalogjárdák) tisztításáról az önkormányzatok gondoskodnak. A kerületben a közterületek kezelését az Óbudai Vagyonkezelő Zrt végzi, síkosságmentesítéssel kapcsolatban a vezerigazgato@ovzrt.hu email címen van lehetőség bejelentéseket tenni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy a téliesre fordult időjárásra tekintettel hosszabb útra csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt  tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.