Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb méhlegelőket telepítettünk a kerületben – Vadvirágos rétek a városban  

2021. március 29., 10:03

Folytattuk a tavaly elkezdett városi vadvirágos méhlegelők telepítését Óbuda-Békásmegyeren. Ezzel hozzájárulhatunk a méhveszteség mérsékléséhez és környezetünk megóvásához. Ezúttal a harmadik kerületi Csobánka tér környékén és a Huszti út, Szőlőkert utca kereszteződésében alakítottunk ki közösségi méhlegelőt.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére még a tavalyi év májusában döntött vadvirágos méhlegelő létrehozásáról. Célunk segíteni a méhek és a beporzó rovarok megmentését, mindezzel a lakosság szemléletformálását is támogatni.

Ahogyan Burján Ferenc, a kerület fenntarthatóságért, klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármestere mondta, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tartósan elköteleződött a közösségi méhlegelők telepítése mellett. Így az elmúlt hétvégén, március 27-én két új helyszínen, a Csobánka tér szomszédságában és a Huszti út, Szőlőkert utca kereszteződésében az Ébredj Mozgalom lelkes csapatával közösen vadvirágmagvakat vetettünk.

Burján Ferenc hozzátette, a vadvirágos gyepek létrehozásával a beporzó rovarokat támogatva a biológiai sokszínűség fenntartásához is hozzájárulhatunk. Ezúttal csak korlátozott létszámban láthattunk neki a közös munkának, hogy a járványügyi szabályoknak megfelelően járjunk el.

Az elmúlt évtizedekben szerte a világon ijesztően csökkent a méhek és más beporzó rovarok száma. E tömeges eltűnésnek sajnos javarészt az emberi tevékenység és a nagyipari mezőgazdaság káros hatásai, elsősorban a drámai mértékű vegyszeralkalmazás az oka.

„A méhek pusztulásának megállítása mindannyiunk közös érdeke – mondta dr. Kerényi-Nagy Viktor, kerületünk főkertésze. – Ha nincsenek méhek, nincs beporzás, végső soron gyümölcsök sem kerülnek az asztalunkra.”

A Huszti út, Szőlőkert utca kereszteződésében most telepített méhlegelő mézelő növényeivel is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a méhek és más beporzó rovarok folyamatosan táplálékhoz jussanak. És ennek köszönhetően tehessék a dolgukat, mindannyiunk érdekében.

„Itt a közösségi fatelepítés programunk keretében ültetett zselnicemeggyfák, cserjék és a most elvetetett magokból megszülető rét három magasságban biztosít majd életet a méheknek, rovaroknak – magyarázza dr. Kerényi-Nagy Viktor. – Tehát gyep-, cserje- és faszinten lelhetnek itt kedvelt táplálékra a különböző beporzó fajok.”