Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb óvodai sportpálya Óbuda-Békásmegyeren

2019. június 25., 13:20

Újabb multifunkciós sportpályát vehetnek használatba a kerületi óvodások, ezúttal a békásmegyeri Óbudai Mesevilág Óvoda Bárczi Géza u. 1. szám alatti telephelyén. 2018-ban szintén Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány jóvoltából épült meg az első ilyen pálya a kerületben.

Az óvodai élet legfontosabb feladata a játék, a mozgás, valamint a tapasztalatszerzés. Az óvodai oktatás valamennyi óbuda-békásmegyeri intézményben magas színvonalon történik, ehhez Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata igyekszik minden feltételt biztosítani. A Nemzeti Ovi-Sport Program keretén belül olyan sportpályák létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy az óvodások különböző sportágakban fejleszthessék képességeiket az óvodai oktatás során. A programban résztvevő intézmények óvodapedagógusai egy önálló képzés segítségével sportág-specifikusan sajátíthatják el azokat a módszereket, amelyeket a gyakorlatban a gyerekek oktatása folyamán alkalmazni tudnak a jövőben.

A Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat tagja által alapított Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány 2018. április 30-ig TAO projekt kérelmet nyújtott be a Magyar Röplabda Szövetséghez, a Magyar Kézilabda Szövetséghez és a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, mint elbíráló szervezetekhez. Az elbíráló szakszövetség által kiadott határozat alapján az Alapítvány kuratóriuma döntött a nyertes pályázatok kiválasztásról, köztük az Óbudai Mesevilág Óvoda támogatásáról. Az óvoda ezen telephelyén 8 csoport van, azonban az intézmény nem rendelkezik tornaszobával. Tágas udvara alkalmassá tette arra, hogy létrejöhessen a Nemzeti Ovi-Sport Program keretében egy műfüves sportpálya. A pálya komplexitásának köszönhetően alkalmas a kézilabda, a labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz és a lábtenisz alapjainak elsajátítására. Maga a pálya jogi oltalommal rendelkező magyar innováció, egy kifejezetten óvodások számára kifejlesztett, speciális méretű és kivitelezésű műfüves – multifunkciós pálya. A fejlesztéshez Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 4,5 millió forint önrésszel járult hozzá.

“Kifejezetten örülök neki, hogy a békásmegyeri városrészen adhatjuk át ezt a multifunkciós sportpályát, és hogy a kerület ismét egy ilyen pályával gazdagodott – mondta Kelemen Viktória alpolgármester. Hozzátette: az önkormányzat által finanszírozott korcsolya– és úszásoktatás mellett a két sportpályával rendelkező óvodában most már a labdajátékok alapjait is elsajátíthatják a gyerekek. “Az udvarnak ez a része pont erre lett kitalálva, emellett a fejlesztés a sporton keresztül segíthet a sajátos nevelési igényű gyermekek integrációjában is.”

Dr. Molnár Andrea elnök beszámolt az Ovi-Sport Alapítvány munkájáról: eddig 354 pályát adtak át országszerte, Budapesten ez a 72. pálya. Hangsúlyozta: a Nemzeti Ovi-Sport Program nem csupán egy pályaépítő program, hanem már 350 óvodapedagógus végezte el azt a képzést, amely szintén a program egyik alappillére. Így -fogalmazott- az óvodapedagógusok munkája az, amely által a gyermekek megszeretik a sportot.

Az önkormányzat a jövőben is szeretné a Nemzeti Ovisport Program keretén belül támogatni a kerületi óvodák fejlesztését, így 2019. májusában pályázatot nyújtott be az Óbudai Meseerdő Óvoda Szivárvány Tagóvodájának fejlesztésére vonatkozóan, annak érdekében, hogy a Szél utcai telephelyen is műfüves sportpálya létesülhessen. A pályázat eredménye a 2020. januárjára várható.