Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb rémhír egy kerületi FB csoportban

2018. október 19., 10:54

Sajnos nem először tapasztalható, hogy egy III. kerületi facebook csoportban úgy jelennek meg hírek, hogy valóságtartalmuk nincs leellenőrizve, vagy azok megfogalmazása szándékosan félreérthető. Az önkormányzat bármilyen kérdéses, kétséges témák hátterének megvilágításában segít, amennyiben megkeresés érkezik a hivatalhoz. A csoport adminisztrátoraitól ebben az esetben sem érkezett kérdés.

A tegnapi napon egy újabb olyan poszt látott napvilágot, amely valótlanságot állít és ezáltal félreértésekre adhat okot. A bejegyzés a 2018. október 17-ei békásmegyeri tűzeset károsultjaival kapcsolatos.

Mint arról az önkormányzat FB oldalán mi is beszámoltunk (kedden) este kigyulladt egy ház tetőszerkezete Békásmegyeren, a Pusztadombi úton. A ház a tűzben lakhatatlanná vált, ezért a bent lakóknak el kell hagyniuk az otthonukat. A tűzeset helyszínére az önkormányzat és az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. szakemberei egy órán belül kiérkeztek, a károsult család számára – az azonnali beköltözés lehetőségével – szükséglakást ajánlottak fel. A felajánlást a károsultak elfogadták, így az éjszakát már a lakásban töltötték.

A bejegyzést közzétevő hölgy (F. Timci) a károsult család megsegítése céljából fogalmazta meg posztját, valószínűleg jó szándékból ugyan, de félreértelmezhetően fogalmazva:  “A szükséglakás mától fizetős, a villany visszakötéséhez, (teljesen lekötötték őket a tűznél, mert elektromos zárlat okozta), a helyreállítási költségekhez stb. anyagi segítségre van most a legnagyobb szükségük.”

Ezzel szemben az igazság az, hogy az ilyen esetekben felajánlott szükséglakások használatáért a bajba jutottaktól az önkormányzat soha semmilyen bérleti díjat nem kér és nem vár el, az átmenetileg ott lakóknak kizárólag saját fogyasztásuk (víz, áram, stb.) költségeit kell állniuk. Tekintettel arra, hogy a kedden történt tűzeset során a családot jelentős anyagi kár is érte, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Szociális Szolgáltató Főosztálya e díjak kiegyenlítésében is szívesen segítséget nyújt, amennyiben a károsultak az erre vonatkozó igényüket jelzik felé.

A család jóllehet eddig még nem jelezte önkormányzatunk felé, hogy további segítségre lenne szüksége, az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. munkatársai azonban a mai napon felkeresik őket és személyesen is felajánlják a rendkívüli segély lehetőségét.

Kérjük a valóságnak megfelelő információk minél szélesebb körben történő terjesztését, hogy feleslegesen ne okozzanak a téves információk riadalmat és közfelháborodást.