Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb tíz önkormányzati lakásra lehet pályázni

2019. október 7., 09:18

A kiírásban felújításra szoruló lakások szerepelnek, amelyeket a sikeres eljárást követően költségelvű lakbér megfizetése mellett használhatnak a leendő bérlők. A helyi szabályoknak megfelelően a lakások legalább felébe 40 év alatti bérlők költöznek majd. A pályázatok benyújtása díjmentes, a beérkezési határidő október 28., hétfő.

A most meghirdetett tíz lakás méretét tekintve jelentős szórást mutat alapterületüket tekintve, a legkisebb 20, míg a legnagyobb 60 négyzetméteres, akad 1 és 2 szobás, valamint 1+1 és 1+2 félszobás is közöttük. A lakások felújításra szorulnak, a pályázóknak az eljárás során vállalniuk kell, hogy a műszaki adatlapokon szereplő előírt munkákat elvégzik a megadott határidőre. A pályázati kiírásban minden lakás esetében meg van határozva az az összeg, amely a felújítás fejében beszámítható a lakbérbe. A helyreállításra szoruló lakások bérlői minden esetben 10 éves határozott idejű bérleti szerződést kötnek, és ezalatt költségelvű lakbért fizetnek.

Mint minden lakáspályázat esetében, itt is érvényes a helyi szabályozás előírása, miszerint a meghirdetésre kerülő lakások legalább felt fiataloknak kell kiadni, vagyis legalább öt esetben a nyertes pályázónak 40 év alattinak kell lennie.

Az aktuális pályázat részletei itt olvashatóak:

Pályázati kiírás önkormányzati tulajdonú, helyreállításra szoruló lakások, költségelvű lakbér megfizetése mellett történő bérbeadására

A fiatalokat kiemelten segítik a kerületi lakáspályázatok

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata jelenleg 3044 önkormányzati tulajdonú lakással rendelkezik, melyekben mintegy 7500 ember él. Az elmúlt öt évben a kerület tulajdonában álló lakásállomány számottevően nem csökkent, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fővárosi átlagban is jelentős számú lakóingatlannak rendelkezik. Az önkormányzati lakások 97,6 százaléka van jelenleg kiadva, a fennmaradó lakások egy része krízishelyzet esetére van fenntartva vagy műszaki állapotuk, komfortfokozatuk nem megfelelő a lakhatáshoz.

A 2014 október és 2019 júliusa közötti időszakban 543 lakásba költözött új lakó, túlnyomórészt lakáspályázat útján, illetve kisebb részben szociális kiutalás vagy krízishelyzet alapján (pl. a Családok Átmeneti Otthonából kikerülők számára). 290 lakást a beköltöző bérlők újítottak fel olyan konstrukcióban, hogy a felújításra fordított összeg egy részét beszámíthatják a lakbérbe. A pályázatoknál fontos kikötés, hogy a meghirdetett lakások legalább felét fiatalok (40 év alattiak) részére kell bérbe adni. A 2014-2019 között összesen 327 lakás került pályázat útján meghirdetésre, ebből 5 lakásba piaci alapon (1 pályázat), 290 lakásba felújítási kötelezettséggel költségelven (21 pályázat), 32 lakásba szociális alapon (7 pályázat) költözhettek bérlők.