Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újrafestették a Flórián aluljárót

2015. október 31., 08:00

A III. kerületi önkormányzat és a Főváros közös beruházásában újult meg a Flórián téri aluljáró dél-keleti homlokzatának festése. Az új minta jobban illeszkedik a nemrég felújított Szent Flórián fogadalmi oltár szoborcsoporthoz.

A Fővárosi Önkormányzattal közös beruházásban elkészült a Flórián téri aluljáró dél-keleti homlokzatának felújítására, közvetlenül a Szent Flórián fogadalmi oltár szoborcsoporttal szemközti területen. Mint az korábbról ismert, először 2010-ben adott  új arculatot az itteni szürke falaknak a “tűzfal- és köztérszínesítő szervezet”. Akkor így nézett ki:

régi festés

A Szent Flórián fogadalmi oltár szoborcsoport elhelyezése után a Főváros elvégezte a terület környezetrendezését is. 2014 őszére a szoborállításhoz kapcsolódóan befejezte az előtte lévő park rendbe hozatalát, így megoldódott a csapadékvíz elvezetés és kiépült a közvilágítás is.

Az aluljáró fala azonban maradt kifakult és megkopott. Mostani újrafestésének tervezése során új szempontok vetődtek fel, miután a három éve megújult fogadalmi oltár néven ismert szobor együtteshez jobban illeszkedő motívumok festése látszott indokoltnak.

A Flórián téri aluljáró dél-keleti homlokzatának felújítása mintegy 270 nm falfelület újrafestését, és antigraffiti bevonat készítését foglalta magában.

Bár a hivatkozott terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, a III. kerületiek javaslatot tehettek a felkínált, Színes Város Csoport által felvázolt koncepció tervek alapján a nekik legjobban tetsző motívumra. (A későbbi kivitelezést is a Színes Város végezte.) A műemléki környezet miatt az óbudai főépítész állásfoglalására is szükség volt. Az október 12-i műszaki átadás után ilyen lett az aluljáró új képi megjelenése:

Flórián 3

A költségeket a III. kerületi önkormányzat és a Főváros közösen állta.