Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ünnepi beszélgetés Bús Balázs polgármesterrel

2016. december 24., 08:00

Lassan az ünnep napjai váltják fel a decemberi szürke hétköznapokat. A gyertya fényébe révedve emlékezünk régmúlt idők karácsonyára, örülünk, ha szerethetünk és bízunk az eljövendő év kegyelmében.

Bús Balázzsal, Óbuda-Békásmegyer polgármesterével beszélgettünk, emlékeket kerestünk, készítettünk leltárt az évről és elkalandoztunk a jövőbe is.

– A XI. kerületben nőttem fel, így a gyermekkori karácsonyok a Szent Imre városi templomhoz vezetnek. Nekem a hajnali rorate misék nagyon szép emlékek, amikor a ropogó hóbanlépkedve a templomba igyekeztünk. Volt abban valami varázslatos. Ahogy abban is, amikor karácsony délutánján a miséről mentünk haza, megcsodálva a házak, lakások ablakában csillogó, kivilágított fenyőket, karácsonyi fényeket.

Bús BalázsHa az adventi várakozás emlékeit lapozgatom, a betlehemes játékok jutnak eszembe: szinte valamennyin részt vettem gyerekként, ami azt jelentette, hogy már egy hónappal az ünnepek előtt a plébánián próbáltunk. Ezeknek a próbáknak a hangulata alapozta meg a valódi adventi várakozást. A gimnáziumi időszakban már latinul énekeltük a „Rorate coeli desuper” adventi gregorián himnuszt. Ezt a dallamot mai napig nagyon szeretem, összeforrt a karácsonnyal, ahogy Ady Kis, karácsonyi ének verse is. És ha már az advent, a karácsony számomra kedves irodalmi megélését említem, nem hagyhatom ki Pilinszky János: A várakozás szentsége című írását, ami mindig a kezembe kerül advent idején.

„Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valóban mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosan úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

Ady Endre: Kis, karácsonyi ének

Tegnap harangoztak,
Holnap harangoznak,
Holnapután az angyalok
Gyémánt-havat hoznak.

Szeretném az Istent
Nagyosan dicsérni,
De én még kisfiú vagyok,
Csak most kezdek élni.

Isten-dicséretére
Mégis csak kiállok,
De boldogok a pásztorok
S a három királyok.

Én is mennék, mennék,
Énekelni mennék,
Nagyok között kis Jézusért
Minden szépet tennék.

Új csizmám a sárban
Százszor bepiszkolnám,
Csak az Úrnak szerelmemet
Szépen igazolnám.

(Így dúdolgattam én
Gyermek hittel, bátran
1883
Csúf  karácsonyában.)

Hogy telnek a felnőtt, családos, polgármesterként dolgozó Bús Balázs adventi és karácsonyi napjai?

– Felnőttként az adventi időszak ugyan munkával telik, de a korábbi munkáim során és most polgármesterként is sok olyan tenni való akad az ünnep közeledtével, amelyek „fényesítik a lelkem”. Szeretek menni az idősekhez, a karácsonyi ünnepségeikre, nagyon jó köztük lenni. Aztán az is jó kedvre derít, amikor az év utolsó munkanapján közvetlen kollégáimmal vacsorázni megyünk, és jó hangulatban, magunk mögött hagyva a megoldásra váró feladatokat, töltünk el egy kellemes estét.

Ünnep idején a családommal szeretek lenni, hogy együtt éljük meg a várakozás beteljesedését. Csajkovszkij Diótörője hosszú éveken át a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része volt, és ha tehetjük ma is szívesen felvesszük a karácsonyi programok közé az operaházi előadást.

Ha már a hagyományoknál tartunk, vannak-e olyan családi karácsonyi szokások, amit szívesen átörökítene a fiának?

– Mindent, amit a szüleinktől, nagyszüleinktől hoztunk: a családi karácsonyok hangulatát. Ez a hangulat, a karácsony tőlünk lesz olyan, amilyet szeretnénk. Régi, új és még újabb szokások teszik ünneppé ezeket a napokat, a lényeg, hogy a mienk, együtt tudjuk megélni.

Mitől lesz boldog az ünnep? Mit tehetünk, mit tesz, hogy boldog legyen?

-Erről Jan Gehl dán építész – általam már sokszor idézett- szavai jutnak eszembe: „Az ember legfontosabb szükséglete a másik ember társasága.” A magány nagyon szomorú dolog…ésnem csak karácsonykor. Akkor vagyunk boldogok, ha másokkal együtt lehetünk.

– Vajon meg tudjuk-e élni, érteni ma is a karácsony szakrális üzenetét, vagy már csak egyszerűen szeretet-ünnepről beszélünk, vagy, ami még rosszabb, hogy pusztán az ajándék adok-kapok lázában élünk?

Ahogy azt korábban is mondtam az ünnepet mi magunk tesszük ünneppé, ki így, ki úgy. Az Óbudai Advent tervezésekor is igyekeztünk a Fő téri programokat úgy összeállítani, hogy ott ne a kereskedelem legyen hangsúlyos, inkább a családok, a karácsonyi hangulatra vágyók találjanak örömöt benne. És ez működik.

Advent 2016 Fő térEmlékszem gyerekkoromban a Városligeti Műjégpályára jártunk korcsolyázni, ahol a háttérként a kivilágított Vajdahunyad vár szolgált, és ez a kép is helyet kapott a karácsonyváró emlékeim között. Örömmel tölt el, ha belegondolok abba, hogy a Fő téri jégpályát éppen 10 éve állítottuk fel először, évről-évre egyre szebb karácsonyi környezettel, az akkor 10 éveseknek – ma már felnőttként – is lehet egy hasonló, gyermekkori karácsonyokat idéző, hangulatos képük, amelyen az óbudai Fő tér szerepel pompázatos karácsonyi hangulattal.

2016: minden kerek: 10 – 20 – 50

A lassan elköszönő 2016-os év kerületi történései közül melyik áll legközelebb a szívéhez, legyen szó fejlesztésekről, szociális intézkedésekről, esetleg kulturális eseményekről?

Nagyon érdekes év volt ez számomra. 10 éve vagyok polgármester, 20 éve nősültem, 50 éves lettem és ebben az évben éreztem azt, hogy a terveink, amiket elképzeltünk, terveztünk, túljutottak Óbudán. Elértük azt, hogy amiket Óbudának megálmodtunk, azokat kormányzati szinten támogatásra érdemesnek találták az arra illetékesek. Ebben tagadhatatlanul nagy szerepe volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, aki egyben kerületünk választott parlamenti képviselője is. Ezek közül a fejlesztések közül is a legfontosabb a békásmegyeri piac felújítása, amit a jövő évben el is tudunk kezdeni, de emellett is kaptunk nagyon komoly fejlesztési támogatásokat, így került sor az Árpád Gimnázium nyílászáró cseréjére, illetve a Hévízi úti TVE sportpálya teljes felújítására és ugyanott egy új uszoda építésére. Egy új óvodával is gazdagabb lett a kerület kormányzati támogatásnak köszönhetően. Ezért érzem azt, hogy ez az év az áttörés, az együttműködés éve volt. Ehhez az is hozzátartozik, hogy 2-3 éve elindultunk a közösségi tervezéssel és mostanáig olyan mennyiségű tervet állítottunk elő, hogy azok az elképzeléseink, amelyek kiviteli tervvel rendelkeznek, közel 10 milliárdos forrást igényelnek. Jóval több tervünk van, mint forrásunk, így továbbra is pályázunk és számítunk a kormányzat segítségére.

Bús BalázsSzintén a 2016-os év eredményei közé sorolom, hogy újabb kulturális közösségi tereket hoztunk létre, így megnyílt a Fő téren a hajdani gázfogadó állomásból született Gázlámpa Kioszk, a Szinbád rendezvénytér és közösségi iroda a valamikori Postakocsi étterem helyét vette át. Békásmegyeren a Fővárosi Önkormányzat segítségével a Heltai Jenő téri piac feletti teret újítottuk meg és hoztunk létre egy új idősek klubját. A kisebb, de annál kedvesebb ez évi beruházások között a csillaghegyi mozi reneszánszát említeném, ami ugyan nem a régi helyén, hanem a Csillaghegyi Közösségi Házban várja a mozi-rajongókat.

A kerület életében fontos, hogy ebben az évben tovább bővítettük a térfigyelő kamera-rendszert, 3-4 éven belül szeretnénk teljes lefedettséget elérni. Annál is inkább, mert a bűnügyi statisztikák javuló adatai is erre ösztönöznek bennünket.

A kerékpárosok örömére elindítottuk a Bike and Breakfast mozgalmat a kerületben, ami annyit tesz, hogy februártól októberig minden hó utolsó péntekén 7-9-ig ingyen reggelivel várja a biciklivel munkába indulókat négy – hirdetményekben közzétett – óbudai vendéglátóhely. Emellett az önkormányzati dolgozóknál anyagilag is ösztönözzük a kerékpáros munkába járást.

2017 – Új év, új feladatok, új remények

Eddig a múltról beszélgettünk, a lassan elmúló év történéseit vettük számba, de kérlelhetetlenül elkövetkezik az új év: új feladatok, új remények, új kihívások. Ezek közül mit emelne ki?

– A Békásmegyeri piac beruházási munkálatai jövőre indulnak, ami magával hoz némi átszervezési feladatot, hogy a békásmegyerieknek ne kelljen nélkülözniük a piacot az építkezés alatt sem. A másik fontos esemény a kerületi minden napok szervezésében, hogy január 1-től a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) átveszi az összes iskolát intézmény-üzemeltetési szinten is. Ezzel együtt ugyan forrásokat is elvonnak az önkormányzatoktól, ennek ellenére az önkormányzat nem vonul ki az iskolák életéből, így az eddig vállalt feladatokat, mint az ösztöndíj pályázat, kirándulások támogatása és az iskolaudvarok felújítása továbbra is megmarad. Sőt, a közösségi terek fejlesztését szeretnénk kiterjeszteni az iskolák udvarára is tanárok, szülők és diákok bevonásával.

A jövő év kiemelten fontos, halaszthatatlan megoldásra váró feladata a Csillaghegyi- öblözetárvízvédelme. 55.000 ember élete van veszélyben, ez nagyon komoly dolog. Mi azt várjuk, hogy a főváros minél hamarabb terveket tegyen le, és indítsa el az árvízvédelmi mű megépítését.

A most már egyre közelebbi év tervei között szerepel még az orvosi rendelők felújítása, fejlesztése, ezekhez az anyagi forrás előteremtése, illetve a megvalósításra váró terveink útjának egyengetése is a feladataink között szerepel.

…és amin biztosan változtatni szeretne, kell a saját életében?

– Több sport, több mozgás. Már el kezdtem korcsolyázni itt lenn a Fő téri korcsolyapályán…

A karácsonynak egy mára szóló, olvasóinkhoz intézett üzenetét hogyan fogalmazná meg? 

– Inkább köszönetet mondanék a kerületi civil szervezeteknek, vállalkozóknak, akik támogatják a kerületi polgárokat és az önkormányzatot a közösségépítési törekvésekben. Teszik ezt úgy, hogy tanácsot adnak, vagy éppen kritikát fogalmaznak meg. Mindkettőnek örülök, mert akkor van támpont, van lehetőségünk javítani, változtatni.

Köszönöm, és ezúton is kívánok Óbuda-Békásmegyer valamennyi lakójának békességes, boldog karácsonyi ünnepet és egészségben, harmóniában gazdag, újesztendőt!

Fehér Ágnes – Római Parti hírek