Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Unokázós csalók: az ékszer és a készpénz után banki utalásra próbálják rávenni az időseket  

2021. február 3., 09:56

Annak ellenére, hogy számos bűnözői csoportot felszámolt a rendőrség, újabb módszerekkel próbálkoznak a bűnözők. Míg korábban készpénzt és ékszereket kértek, most már banki utalásra is megpróbálják rávenni az időseket, adta hírül a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

A trükkös lopások egy új módszeréről állítottak össze közleményt. Mint írják, az időskorúak megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett unokázós csalások során a csalók a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használják. Az időskorú sértetteket a szervezet egyik tagja hívja fel, és a beszélgetés során a rokonának adja ki magát.

A telefonáló legtöbbször azt állítja, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége.

Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzi a sértetteket, hogy ő nem tud elmenni a pénzért, ehelyett egy ismerősét küldi érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítanak, aki átveszi a pénzt, az ékszereket.

Az utóbbi időkben azonban a bűnözők már arra próbálják rávenni az időseket, hogy ismert pénzküldő hálózatokon keresztül utaljanak el egy meghatározott összeget egy – általában külföldi – bankszámlaszámra.

Ha ezt a sértett nem tudja otthonról megtenni, akkor taxit küldenek a lakcímére, ami elviszi egy olyan helyre, ahonnan tud utalni. Olyan eset is előfordult, hogy a bankkártyaadatok bediktálását kérik, amivel különböző online tranzakciókat hajtanak végre, jelentős kárt okozva a sértettnek.

A RENDŐRSÉG 8 TANÁCSA, HOGY SENKI SE VÁLJON A CSALÓK ÁLDOZATÁVÁ

  • Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e.

Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak.

  • Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt!

Se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e.

„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”

  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
  • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!
  • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal.
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak elkövetni az Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot.

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Arra kérnek mindenkit, beszélgessen minél többet erről az idős rokonokkal, ismerősökkel, szomszédokkal, így kisebb eséllyel csaphatják be őket.

Ingyenes bűnmegelőzési labirintus a kerületben.