Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Vadonatúj háztartási gépekkel lett gazdagabb hét óvodánk – Nálunk menedékre lelőket is segítünk így

2022. július 6., 15:13

Önkormányzatunk közvetlen adományozóként öt új hűtőszekrényt, nyolc mosógépet és szárítógépet juttatott el kerületi óvodáknak, a családsegítő központnak és a szállásra, amelyet az Ukrajnából menekült, nálunk tartózkodóknak biztosítunk. Az adományok felajánlója az International Organization for Migration (IOM), az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete.

„Általában azzal szoktam indítani a beszédemet a találkozókon, örülök, hogy itt lehetek. Azonban ezekben a nehéz időkben most  azzal kell kezdenem, hogy bárcsak más módon tölthetnénk együtt az időt” – mondta nem mindennapi köszöntőjében Peter Kern, az International Organization for Migration (IOM ) emergency (válsághelyzeti) koordinátora.

És valóba rendkívüli helyzetben találkoztunk. Abban a vendégházban, melyben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szállást biztosít Ukrajnából, a háború elől menekülő embereknek, hogy átvegyük az IOM adományát.

Az IOM a harmadik kerület számára – a Fővárosi Önkormányzat közvetítésével – nyolc darab teljesen új mosó- és szárítógépet, valamint öt darab hűtőszekrényt biztosított annak érdekében: Önkormányzatunk a menekülő ukrán állampolgárok magyarországi tartózkodásának mindennapjait megkönnyíthesse.

„Mi úgy döntöttünk, hogy olyan közösségek és intézmények számára továbbítjuk ezeket a készülékeket, melyek valamilyen formában az Óbuda-Békásmegyeren menedékre lelő ukrán családokat, elsősorban gyermekeket látnak el” – mondta dr. Kiss László polgármester.

Így esett választásunk, a menedéket adó épület mellett, hét kerületi óvodára és családsegítő központunkra (Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ). Ez utóbbi intézmények természetesen sok-sok gyermeket, családot látnak el, túlnyomó többségében kerületünk lakóit, de menekülő ukrán állampolgárokat is, köztük például tizenkilenc óvodás kisgyermeket.

Tehát az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetével együttműködve, közvetlen adományozóként van lehetőségünk intézményeink munkáját is nagyban segíteni. Azaz, a nálunk menedéket találók mellett kerületünk közösségeit szintén támogatjuk, megmutatva ezzel, hogy lehetséges: ezek nem egymással ellentétes, versengő célok, hanem éppen egymást hatékonyan kiegészítők.

Önkormányzatunk azt is vállalta: mi végezzük a vadonatúj készülékek kiszállítását a raktárból a használat helyszíneire, illetve azok beüzemelését a jótállási szabályok alapján.