Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Változások a karanténszabályokban – Néhány hasznos tudnivaló a hazatérőknek

2020. október 27., 14:49

Az aktuális járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban sok információ jelenik meg, de sokszor a vonatkozó szabályok csak több jogszabály együttes értelmezéséből derülnek ki. Ami biztos: ma ismét nagyot változtak az országba lépés utáni karantén szabályai, az információ a külföldről hazatérők számára lehet fontos.

Biztosan mindenkiben, aki mostanában utazik külföldre, felmerül a kérdés, hogy mi fog hazatérésekor a határon történni? A mától esedékes változásokból szedtük össze a legfontosabbakat.

A határon a rendőrség első lépésként megállapítja, hogy az országba érkezőre karanténkötelezettség vonatkozik-e, vagy valamilyen okból mentesül a karantén alól.  Eddig azokat a magyar állampolgárokat, akik beléptek az országba, a járványügyi hatóság közigazgatási határozattal helyezte karantén alá, 2020. október 27-től a külföldről hazatérőkre automatikusa vonatkozik a karantén, vagyis sem a rendőrség nem rendel el a határon ideiglenes intézkedést, mint eddig, sem a járványügyi hatóság nem rendeli el az határozattal. A rendőrség a határon csak tájékoztat arról, hogy az országba belépőkre – a jogszabály erejénél fogva – karanténkötelezettség vonatkozik.

Ugyancsak jelentős változás, hogy az eddig lehetőségként felkínált megoldás – a karanténkövető applikáció használata – mától minden karanténban lévő polgár számára kötelező lesz, persze csak akkor, ha van az app használatára alkalmas mobiltelefonja.

Az app folyamatosan továbbítja a rendőrségnek a helyadatokat, és amikor értesítést küld, 15 percen belül szelfit kell készíteni, amely alapján a telefonra telepített arcfelismerő program ellenőrzi a személyazonosságot. A rendőrség csak akkor ellenőrizhet személyesen, ha felmerül a karantén szabályainak megszegése, vagy az app nem előírás szerinti használata.

Adatvédelmi szempontból nem jelent rizikót az app használata, a  jogszabály értelmében ugyanis a személyes adatokat  a karantén lejártát követő napon törölni kell.

A karanténra vonatkozó ügyek intézése (pl. karantén alóli méltányossági menetesítés, tesztelés engedélyezése) az új szabályok szerint megoszlik a rendőrség és a járványügyi hatóság között. A rendőrségnek elektronikus úton lehet benyújtani a kérelmeket (ügyfélkapun vagy a rendőrség honlapján).

Fontos tudnivaló még, hogy aki megszegi a karantén szabályait, arra közigazgatási bírság róható ki 5000 forinttól 150 ezer forintig terjedően. A bírság egy napon belül többször is kiszabható, így egy napra a bírság maximuma akár 600 ezer forint is lehet.

A témával kapcsolatban bővebb információt ezen az oldalon talál.