Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Változik az oltási protokoll – A cél a minél nagyobb átoltottság elérése

2021. március 1., 10:42

A stratégia a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca vakcinája esetében változik, mivel minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért a második oltás időpontja megváltozik.

A stratégia megváltoztatására a komoly megbetegedés-esetszámnövekedés miatt van szükség.

Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint a harmadik hullám felfutását csak úgy lehet megelőzni, ha minél több ember megkapja – a már bizonyos védettséget biztosító – első oltást.

Elmondása szerint a klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját. A Pfizer vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást, az AstraZeneca vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva a 12. héten adják be a második vakcinát.

Figyelem: azon oltottak esetében, akik már túlestek az első részoltáson, és időpontjuk van a második részoltásra, az oltási időpont nem módosul.

A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

A szakember szerint talán tavasz végére, nyár elejére érhető el olyan átoltottság, ami valóban védelmet jelent a közösségnek.

Az osztályvezető asszony azt is kiemelte, hogy az állampolgárok részéről most a fegyelmezettség a legfontosabb: a járványügyi szabályok betartása, a kontaktusok számának csökkentése segíthet féken tartani a járvány terjedését.