Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Városi Recycling címmel rendeztek konferenciát Óbudán

2017. április 28., 10:42

A Hello Wood a Zichy kastélyban és a Flórián réten szervezte meg kortárs városfejlesztési, urbanisztikai témákkal foglalkozó rendezvényét.

Az április 25-28 között tartott Városi Recycling című konferencia és workshop célja, hogy a kortárs városfejlesztési, urbanisztikai szemléleteken belül egy elsőre szokatlan, de alapvető funkciót betöltő városi rétegre fókuszáljon; az infrastruktúrákra. A városi infrastruktúrák segítségével jut el hozzánk a vezetékes víz, de a tömegközlekedés, az elektromosság, a hulladék-szolgáltatás, sőt maga az információáramlás is ide sorolható, melyeknek mind vannak közterületen levő nyomai, elemei. Ahogyan a kortárs építészet és urbanisztika is igyekszik nyomon követni az emberek egyre gyorsabban változó igényeit, úgy az infrastruktúrákat is folyamatosan fejlesztik a városok.

Bús Balázs polgármester a rendezvény nyítóeseményén mondta el gondolatait. „A nagyvárosok sokak számára az elmúlt évtizedekben a szolgáltatások széles palettájáról, a társasági életről, bulikról és az általánosan jó infrastruktúráról szóltak; még korábban pedig az összkomfortos lakótér előnyeiről, a vidéki élettel szembeni kényelemről. Ezt szolgálták a lakótelepek, mely Óbuda és főleg Békásmegyer városszerkezetét ma is alapvetően meghatározzák. A panel épületek rehabilitációja régi projektünk, azonban azt is felismertük, hogy a panelházakban élőket is rehabilitálni kell. Ez a lakókörnyezet ugyanis az elmúlt 50 évben roncsolta a helyi közösségek szövetét, amit nekünk – szociális városrehabilitáció keretében – helyre kell állítanunk. Szociális munkásként ez a legfontosabb célkitűzésem.

Ezzel a céllal egybevág például a Máltai játszóterek programja. Ez hét olyan helyszín, ahol az anyukák találkozhatnak egymással, miközben önkéntesek orientálják a gyerekeket, fiatalokat a szabadidő értelmes eltöltése felé. Az általunk elgondolt szociális város rehabilitációnak a kulcsfogalmai a tettrekészség, a közösségi együttműködés, és az a kreatív, fiatalos szemléletű urbanisztikai szakértelem.”

Az esemény meghívott vendége Alfredo Brillembourg építész, a zürichi ETH építészeti és urbanisztikai tanszékének vezetője; az Urban-Think Tank nemzetközileg elismert, szociális építészettel és kísérleti urbanisztikai beavatkozásokkal foglalkozó építész iroda alapítója és vezető tervezője; számos nemzetközi elismerés, többek között a 2012. évi Velencei Építészeti Biennálé Arany Oroszlán díjazottja. Előadása április 28-án pénteken 18 órakor lesz a Zichy kastályban, a konferencia záróeseményén.