Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Védekezzünk a trükkös csalók ellen! – Nem dőlt be a néni

2018. augusztus 13., 16:22

Még májusban történt az eset a kerületben, de azóta is több ilyenről számoltak be a híradások. Vigyázzunk idős ismerőseinkre, segítsük őket felkészíteni a trükkös csalók módszereivel szemben.

„Anyuci bajban vagyok, karamboloztam és megsérültem, de az orvos nem hajlandó ellátni, mivel nincs nálam pénz” – ezzel az ürüggyel hívtak fel egy kerületünkben lakó idős hölgyet egy májusi, késő esti órában. A telefonáló azonban „emberére akadt”: a néni nem dőlt be neki.

A csaló hiába hivatkozott ilyen szörnyűséges dologra, ugyanis az idős asszonynak – mivel tudomása volt arról, hogy sok embert károsítottak meg az utóbbi időben trükkös tolvajok ezzel a módszerrel, és szerencséjére mindkét lánya éppen otthon tartózkodott vele a híváskor – esze ágában sem volt bedőlni ennek a csalásnak.

Mikor ezt közölte is a hívó féllel, az rögtön letette a telefont. Így aztán a kellemetlen élményt és a bosszúságot leszámítva, a kiszemelt áldozatnak semmilyen kára nem keletkezett.

Ez a példa is azt bizonyítja, hogy a trükkös csalók ellen igenis lehet – és kell is – hatékonyan védekezni, mégpedig azzal, hogy nem hagyjuk megvezetni magunkat, és bármilyen hihetőnek is tűnik egy történet, nem adunk át idegennek készpénzt és egyéb értékeket. Ha pedig ismeretlenek személyesen jelennek meg a házunk, lakásunk ajtaja előtt, semmi esetre se engedjük be őket az ingatlanunkba! Legyen az is gyanús, ha valaki a 8. emeletre megy fel azért, hogy utána vízkérés ürügyén bekopogtasson hozzánk!

Kérjük, figyelmeztessék erre idős hozzátartozóikat és szomszédjaikat! Életük munkáját ne adják csalóknak!