Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Véget ért az idei Egészségkörút Óbudán szűrőprogram

2017. november 27., 10:13

A programot 2014-ben indította útjára az önkormányzat a Szent Margit Rendelőintézet szervezésében. A szűrésekre és tanácsadásokra ellátogatók nyereménysorsoláson vettek részt, ahol idén kerékpárt sorsoltak ki.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által elindított Egészségkörút Óbudán programsorozat keretei közt februártól novemberig 8 helyszínen közel 1300 ember vett részt 21 különböző szűrővizsgálaton és tanácsadáson. Az évről évre ingyenesen biztosított szűrőprogram szerepel az önkormányzat Örlős Endre Egészségügyi Programjában is, melynek kitűzött célja a betegségek megelőzése mellett a kerület egészségügyi alap- és szakellátásának fejlesztése is.

Az Egészségkörút legfőbb céljai a III. kerületi lakosság körében a koszorúér betegségek megelőzése, a daganatos betegségek visszaszorítása, a dohányzásmentes életvitel, az egészséges táplálkozás segítése, ezáltal az egészségtudatos magatartás elősegítése. A szűrőállomásokhoz több alkalommal is csatlakozott Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata, Budapest Főváros Kormányhivatala II. kerületi Népegészségügyi Osztálya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, illetve a Szent Margit Kórház is. 

A tapasztalatok azt mutatják, egyre inkább tudatosul az emberekben, hogy a népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségű betegségek (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) ellen a helyes életmód kialakításával lehet a legtöbbet tenni.

A nyereménysorsolással egybekötött záróeseményre az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontban került sor. Az eseményen beszédet mondott Bús Balázs polgármester, aki hangsúlyozta, hogy azért különösen fontosak az egészségmegőrzést célzó erőfeszítések, mert általuk számos olyan alattomos betegség kiszűrhető, melyek időben való felismerése nélkül akár végzetesek is lehetnek.

A szűrőprogramokon résztvevők pecséteket gyűjthettek az értékes nyereményekért. Az idei győztes Szabó György, aki a Berguson Kerékpárszaküzlet és Szerviz által felajánlott bicikli mellett másfél órás életmód tanácsadást és az Óbudai Múzeumba szóló családi belépőt vihetett haza. További nyertesek: Gellért József, Berecz Bettina, Pócs Anett és Kristály Veronika.

Az összesített eredmények, a csatlakozó egészségügyi szolgáltatók, a pozitív visszajelzések illetve a növekvő számú támogatói partnerek azt mutatják, hogy az Egészségkörút Óbudán rendezvénysorozatnak helye van Óbuda-Békásmegyer életében, így a tervek szerint a jövő évben is több alkalommal, több állomáson elérhetőek lesznek az ingyenes szűrések.