Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

„Versre fel!” – Országos online versmondó versenyre várják roma költők műveinek előadóit

2021. április 20., 16:19

Az első online országos cigány versmondó versenyre minden korosztályból várják a jelentkezőket, olyanokét is, akik először mutatják meg másoknak, ők hogyan értelmezik, adják elő a szívüknek kedves költeményt. A költészetkedvelő pályázóktól azt kérik, válasszanak roma költők műveiből, szavalják el, készítsenek róla videófelvételt, és nevezzenek be a versenyre.

Kicsik és nagyok, romák és nem romák hagyományos vagy akár formabontó verselőadással pályázhatnak az első online országos cigány versmondó versenyre. A szervezők – a Dikh Tv, a RefoRom Kreatív és Média Szakkollégium, valamint a Magyar Versmondó Egyesület – a koronavírus-járványra tekintettel videófelvételen várják Kovács József Hontalan vagy más roma költő versének előadását.

Minden irodalomkedvelő jelentkezését – akár kipróbálta már magát szavalásban, akár ez az első alkalom – szeretettel várják. Okostelefonnal is készülhet a felvétel, a lényeg, hogy megfelelő fényviszonyok mellett, jó hangminőségben rögzítsék a kedvenc roma költő versének előadását.

Az online elszavalt verseket április 30-ig tölthetik fel a versenyzők a DIKh TV Országos Online Roma Versmondó Verseny Facebook-oldal “üzenetek” mappájába. A nevezés további részleteit szintén itt találják.

A beérkezett produkciókat – amelyekre várják a közönség szavazatait is – szakmai zsűri értékeli majd.

A hagyományteremtő cigány irodalmi versmondó verseny célja többek között, hogy minél többen megismerhessék a cigány irodalmat, a roma költők, írók műveit.

Köztük Kovács József Hontalan költőjét, aki az 1991-ben megjelent Ismeretlen cigány ének című verseskötetének előszavában írta azóta sokat idézett hitvallását: „Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom.”

A Solt Ottília-díjas mohácsi költő versei mellett esszékben és riportokban mutatta be a Magyarországon élő népcsoportok életét. A romák mellett a szlovák, a szerb, a román, a szlovén, a horvát, a német és a zsidó közösségek mindennapjait is felelősen, irodalmi igényességgel örökítette meg.

 

Kovács József Hontalan:

SZOBÁK

gyógyító zárt terek
otthon mint a tengerek
zuhogó kő szoba
a kő zöld mosolya
az időbe égetett idő
bolygódarabszív keringő

 

 

Kovács József Hontalan 1980 és 1992 között írt riportjainak válogatáskötetével