Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Vigyázzunk a sünökre! – Óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, ne égessünk avart!

2020. november 2., 17:37

A sünök szívesen választják téli álmukhoz búvóhelyként a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ezt hogyan kerülhetjük el.

Ha kertünkben avarkupacot vagy gallyrakást kell eltakarítanunk, elmozdítanunk, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében érdemes néhány óvintézkedést betartani, amelyeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai ajánlanak.

Ne etesd! Ne neveld! Bízd ezt a sünmamára!

  • Ne vasvillával essünk neki a rakásnak! Először a szerszám nyelével vagy akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződjünk meg arról, hogy nincs alatta sün vagy más állat.
  • Soha ne gyújtsuk fel az avarkötegeket! A lángok elől a felnőtt sünök sem menekülnek el, hiszen védekezésképpen ösztönösen összegömbölyödnek, és így szó szerint megsülnek.
  • Ha avar- vagy gallyrakás megbontásakor sünfészket vagy telelő sünt találunk, semmiképpen se szedjük össze őket, és kezdjük mi magunk nevelgetni.
  • A sünöket etetni nem szabad, mert a kölykök számára életfontosságú, hogy anyjukat követve a természetes táplálékokkal, férgekkel, puhatestűekkel, gyümölcsökkel ismerkedjenek meg.

2021. január 1-jétől az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban.

 

Biztonságos téli álom Óbudán

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, akárcsak az itt élők, szintén elkötelezett a természet- és az állatvédelem ügye mellett.

Így tavaly novemberben, átérezve annak felelősségét, hogy a nagyvárosi kisállatok biztonságos áttelelése közös érdekünk, a kerület vezetése konkrét lépéseket tett ennek érdekében:

„A harmadik. kerület példát szeretne mutatni az állat- és a természetvédelem területén, ezért éreztük fontosnak, hogy létrehozzuk a sün- és madárvédelmi programot” – mondta dr. Kiss László polgármester a kezdeményezésről, amely kisállatoknak nyújt szakszerűen kialakított áttelelő helyet.

Ha tehát a lombgyűjtés elhalasztása nem lehetséges, és téli álomra készülődő sünre bukkanunk, hívjuk az óbudai közterület-felügyeletet a +36 1 453 2618-as telefonszámon. A kollégák a bejelentés alapján a helyszínre mennek, és amennyiben szükséges, gondoskodnak az állat biztonságos átszállításáról a faj igényeinek megfelelően kialakított telelőhelyre.