Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Vigyázzunk közösen a kerületre! – Az illegálisan lerakott hulladék a környezetünkre és az egészségünkre is ártalmas

2021. január 6., 19:23

Az utóbbi napokban jelentősen megszaporodott az illegálisan lerakott hulladékok mennyisége kerületünkben. Vigyázzunk természeti környezetünkre, saját és embertársaink egészségére, és a megfelelő gyűjtőhelyre tegyük a felhalmozódott háztartási hulladékot. A legtöbb esetben ugyanis az elkövető beazonosítható.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat minden évben jelentős költségeket fordít az illegálisan lerakott hulladékok felszámolására és az érintett területek kármentesítésére.  2020-ban közel 18 ezer köbméter illegálisan kitett hulladékhalmot szedett össze a kerület köztisztasági csoportja. Ennyi szeméttel 7 olimpiai úszómedencét meg lehetne tölteni.

Az illegálisan lerakott szemét látványa nemcsak a szépérzékünket bántja, de a környezetünket is szennyezi, ezzel pedig az egészségünket is veszélyezteti.

Sajnos idén is már több, illegálisan lerakott hulladékhalmot számolt fel az önkormányzat. Az év első hetében a Királyok útja és a Hadrianus utca kereszteződésében található sün téli szálláshely területén – amely az állatok védelmére kijelölt terület – észleltek a kollégák illegális szemétlerakást úgy, hogy egy héttel korábban éppen onnan már elszállították az akkor is illegálisan kihelyezett hulladékot.

A most elvitt hulladék átvizsgálásakor több, különböző adatot tartalmazó dokumentumot, borítékot találtak az önkormányzat munkatársai, melyekből a személy, akitől a hulladék származott, beazonosíthatóvá vált.

Ezt követően a Zay utcában és a Lángliliom utcában is – lakossági bejelentést követően – felszámolták a kollégák a szintén illegálisan lerakott hulladékokat. A bejelentő által készített videófelvételek és a hulladékok átvizsgálása során nyert adatok alapján ezekben az esetekben is sikerült az elkövetőket beazonosítani.

Az önkormányzat munkatársai mindhárom érintett területet helyreállították, és valamennyi esetben feljelentést tettek a kerületi rendőrkapitányságon.

Emellett intézkedtek az elszállítás és a helyreállítás következtében keletkezett költségek elkövetők általi megtérítéséről is.

Óvjuk, védjük együtt a harmadik kerületet, vigyázzunk tisztaságára és szépségére!

Amennyiben valahol mégis illegálisan lerakott szeméttel találkoznak, vagy ennek gyanúját észlelik, kérjük, hívják éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálatunkat a 06 1 453-2618-as telefonszámon.