Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Világsztárok és a Szeretet Forradalma a Szigeten

2018. július 31., 11:33

Interjú Kádár Tamással, a Sziget Szervezőiroda Kft. cégvezetőjével, aki biztosítja a kerület lakóit arról, hogy továbbra is mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb kellemetlen nyomot hagyjon ez az egy hét.

Erős zenei program

– Először is hadd dicsekedjünk: a Sziget idén januárban ismét egy jelentős nemzetközi díjat kapott Európa legnagyobb fesztivál-megmérettetésén. Ezúttal a „Legjobb zenei felhozatal” díját vehettük át, amivel a Sziget változatos és magas színvonalú zenei kínálatát díjazták. Ennek igyekszünk idén is megfelelni, és sikerült is minden idők legerősebb zenei programját összehoznunk. Elég, ha csak a Nagyszínpad legfontosabb fellépőit említjük, ahol olyan aktuális világsztárok sorakoznak, mint Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo vagy az Arctic Monkeys, Liam Gallagher illetve Shawn Mendes.

– Ebben az évben meghirdették a „Love Revolution”-t, azaz a Szeretet Forradalmát. Mit takar ez?

– Ez egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés. Ezek a célok és értékek nem újak, hanem összefoglalják mindazt, amiért a fesztivál az elmúlt 25 évben folyamatosan kiállt. A Love Revolution egyik üzenete a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítunk.

Re-pohár a műanyag-halmozás ellen

– Milyen konkrétumokat emelne ki, amiket a környezet védelme érdekében tesznek?

– A tavalyi év nagy újítása volt, hogy a pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra használt vizet nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedeztük. Ez így lesz továbbra is. Az idei évtől a hulladék mennyiségének csökkentésére is nagyobb hangsúly kerül. Bevezetjük a Re-poharat (azaz a visszacserélhető poharat), aminek segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat fogunk kiváltani, ezzel radikálisan csökkentve a fesztiválon létrejött szemét mennyiségét. Idén is szelektíven gyűjtjük a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. Idén egy környezeti hatástanulmányt is készítünk, aminek a célja megvizsgálni a Sziget hatását a Hajógyári-sziget zöldfelületére és a természetes élőhelyekre, illetve megvizsgálni, mennyire hatékonyak a terület zöldfelületét érintő negatív hatások csökkentését célzó intézkedéseink.

EcoKemping és zsebhamutartó

– Most először EcoKempinget is nyitunk a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos WC-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várjuk a látogatókat. Szintén újdonság lesz a 80 vákuum-öblítéses WC rendszerbe állítása a fesztiválon, mellyel 85 százalékos vízmegtakarítás érhető el. Tízezer zsebhamutartót is kiosztunk, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzorok számára is fennáll a szórólaposztás tilalma. Aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátóegységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat. Mindezeket a lépéseket azért tesszük, mert fontos számunkra a Hajógyári-sziget környezetének védelme, ahol immár 25 éve végzünk folyamatos felújításokat, karbantartásokat és számos olyan fejlesztéssel járultunk hozzá a hely infrastruktúrájához, amely egész évben a helyieket is szolgálja (például a játszótér melletti WC-komplexum telepítését és üzemeltetését is a Sziget fedezi).

Hangerő

– Az itt élőket a környék rendezettségének visszaállítása mellett a zajhatások foglalkoztatják leginkább. Mire számíthatnak idén?

– A fesztivál alatt igyekszünk minimalizálni a környéken lakók esetleges kellemetlen élményeit. Folyamatosan, a kerületi és a Fővárosi Önkormányzattal összehangolva mérjük a zajterhelést. Ezt azonnal igyekszünk korrigálni, ha a határ fölé emelkedne a zajszint. 23 óra után megszűnnek a szabadtéri helyszínek programjai, ezután csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok. Alkalmazzuk a hanglimiter rendszert, ami nem engedi a beállított érték fölé emelni a hangerőt, illetve a távolból is lehetővé teszi a hangerő csökkentését. Idén is üzemeltetünk majd egy, a zajhatások bejelentését lehetővé tevő telefonszámot, amin a nap 24 órájában fogadjuk a bejelentéseket. Természetesen tudjuk, hogy mindezen intézkedések ellenére lesznek olyanok, akiket zavarni fog a Sziget hangkibocsátása, annak ellenére akár, hogy az a megengedett határértéken belül mozog. Tőlük is megértést és türelmet kérünk, mert hisszük, hogy a fesztivál, mindamellett, hogy a legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró rendezvénye Magyarországnak, a kerület számára is számtalan előnyt, bevételi forrást és pozitív hírverést is jelent.

Biztonság, rend, türelem

– Mit tesznek a környék biztonságáért, a zökkenőmentesebb közlekedés biztosításáért?

– Igyekszünk az autóval érkezők számát minimalizálni, minden fórumon felhívjuk a látogatóink figyelmét az alternatív közlekedési eszközök használatára. Megállapodást kötöttünk a BKK-val, finanszírozzuk a Sziget elérését és elhagyását segítő tömegközlekedési eszközök sűrített közlekedését.

A környék biztonságát, csakúgy, mint korábban, a rendőrséggel karöltve folyamatosan figyeljük. A közvetlen környék utcáit lezárjuk, oda csak a helyi lakosok juthatnak be autóval. Természetesen a takarítást is folyamatosan elvégeztetjük, nemcsak a szigeten, hanem a környező területeken is, hiszen az a célunk, hogy minél kisebb „nyomot” hagyjunk magunk után.

Nem ígérhetjük idén sem, hogy észrevehetetlenül bonyolítjuk le a fesztivált, a Nagyszínpad zenei programja például bizonyára kiszűrődik majd a közelebbi környezetünkbe az engedélyezett időhatárig. Bízunk a kerületi lakosok türelmében és megértésében, mi pedig mindent megteszünk, hogy a kellemetlenségeket minimalizáljuk.

Utcaszínház, cirkusz, táncsátor, múzeumi negyed

Ahogy minden évben, a zenein kívül, most is számos program várja majd a Szigetre látogatókat. Lesz sétáló utcaszínházi, cirkuszi előadás, táncsátor, múzeumok – töb­bi között az Aquincumi Múzeum – kihelyezett programokat, történelmi, művészeti ismereteket bővítő játékokat kínálnak majd a fesztiválozóknak. Az óbudai KönyvMegálló idén is szabadtéri könyvszekrénnyel várja az olvasás szerelmeseit.

A zajhatások bejelentésére létrehozott éjjel-nappal hívható telefonszám: (06-1) 920-0676.