Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Új vakvezető rendszert fejlesztett az Óbudai Egyetem

2017. április 5., 08:36

Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását.

Újszerű megoldást találtak az Óbudai Egyetem mérnökei a látássérültek akadálymenetes közlekedésének biztosítására. Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. A rendszert sikeresen tesztelték, amely jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt van.

A fogyatékossággal élő emberek számára az esélyegyenlőséget a fogyatékosság típusától függően különböző rendszerekkel lehet biztosítani. A mozgáskorlátozottak számára gondos tervezéssel és kellő anyagi ráfordítással a fizikai akadálymentesítés biztosítható. A siketek és nagyothallók számára az információhoz jutást jeltolmácsok vagy szöveg feliratok segíthetik, így emberi segítséggel vagy számítógépes rendszerekkel a hallássérültek akadálymentesítése is megvalósítható. A látássérültek számára az egyik legfontosabb korlátozást a közlekedési akadályok jelentik. Jelenleg nincs olyan rendszer, ami a látássérültek közlekedési akadálymentesítésre elérhető áron jó megoldást biztosítana.

Vakon vagy gyenge látással nem érzékelhetők a környezeti akadályok, melyek kitapogatását hagyományosan a vakbotok segítik. Bonyolult nagy terekben a környezeti tárgyak, pl. útszegélyek, nem követhetők, az útburkolaton kialakított kidomborodó jelzések érzékelhetősége – rendkívül költségességük ellenére – sem hatékony. Az Óbudai Egyetem fejlesztése erre a problémára ad a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által is tesztelt és jónak értékelt hatékony megoldást.

Az ARIADNÉ vakvezető rendszer jellemzői:

  • Az ARIADNÉ vakvezető rendszerben az elektronikus érzékelővel ellátott vakbot segítségével érzékelni lehet a járófelületen kialakított speciális vezetőcsíkot. A rendszer a mitológiai helyzethez hasonlóan vezetheti ki felhasználóját a közlekedési labirintusból. A speciális vakbot a hagyományos pásztázó mozgatása során, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett, hang és vibráló jelzést is ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.
  • Az ARIADNÉ bot a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú.
  • A botvég görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást.
  • A hang és rezgés jelzés a felhasználó által programozható.
  • Az elektronika tápellátását vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja.
  • A bot teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú.
  • Az akadályokat kikerülő vezető csík az útburkolaton tartósan rögzül, vagy a burkolatba beépíthető, több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők.
  • Az útelágazásokat Y alakú vonal kialakítás jelzi.