Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Vízi járőrszolgálat – Egyedüliként a fővárosi kerületek között

2022. május 9., 10:22

Az idei nyáron is lesz hajós járőrszolgálat kerületünkben. Ezzel önkormányzatunk egyedülálló a fővárosi kerületek között, hiszen csak Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletnek van a rendőrséggel közös vízi rendészete.

Dr. Kiss László polgármester a szolgálat indulásakor maga is hajóra szállt. Megköszönte az önkormányzat és a rendőrség munkáját. Mint mondta: “Az a törekvésünk, hogy a Római-part mindenki számára biztonságos legyen.”

A rendészek egy Wawe 520 gumitestű kisgéphajón járőröznek egész nyáron a Duna III. kerületi szakaszán. A hajón egy közterület-felügyelő lát el szolgálatot a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársával.

A járőrpáros a vízi közlekedés szabályainak betartatásával, a vízi sportok biztonságának felügyeletével, a tiltott helyen fürdőzés megelőzésével foglalkozik, illetve vízi baleset esetén a mentést is elvégzik.

A Duna szennyezésének megakadályozására kiemelt figyelmet fordítanak.

Az elmúlt évben 13 esetben kellett embert menteni a vízből, illetve 15 műszaki mentést hajtottak végre.

Hajós szolgálat 2012 óta működik a kerületben. Fennállása óta a Duna III. kerületi szakaszán nem volt sem vízbefulladás, sem pedig hajózási baleset.