Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Vörös riasztás van érvényben a rendkívüli hideg miatt – Itt az éjszakai túlélési pontok listája

2021. február 11., 08:55

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell készülni, és Budapesten is extrém hideg időjárásra lehet számítani: a legalacsonyabb hőmérséklet több, egymást követő éjszaka is mínusz 10 fok körül vagy az alatt lesz, és a nappali órákban sem emelkedik majd 0 fok fölé.

Erre tekintettel a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat a február 11. csütörtök estétől február 16. kedd reggelig tartó időszakra kiadta a vörös riasztást. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy ebben az időszakban számos hajléktalanellátó intézmény – az egyébként rendelkezésre álló férőhelyektől és az alapértelmezett bekerülési feltételektől függetlenül – vállalja, hogy a rendkívüli hideg miatt mindenkit befogad, nem küldenek el rászorulót. Ez a hajléktalan budapestiek mellett azok számára is hasznos információ lehet, akik nem tudják megoldani otthonuk megfelelő fűtését.

Ezeknek az „éjszakai túlélési pontoknak” a listáját ITT TALÁLJÁK.

Ha úgy ítéljük meg, hogy valakit a kihűlés veszélye fenyeget, életveszélyben van, vagy azonnali segítségre szorul, hívjuk a +36 1 33 84 186-os számot.

Az előrejelzések szerint várható extrém hideg időjárás a fűtetlen lakásban élők mellett kiemelkedően veszélyes a fedél nélkül élő budapestiek számára is. A közterületi hajléktalansággal kapcsolatos életvédelmi feladatok ellátását nehezítik a kijárási korlátozások, illetve a segítségre szoruló hajléktalan emberekről szóló lakossági bejelentések ezzel összefüggő visszaszorulása.

Óbuda-Békásmegyeren együttműködési megállapodás alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat biztosítja a hajléktalanok nappali ellátását és az utcai szociális munkát. Felhívtuk a Szeretetszolgálat munkatársainak figyelmét, hogy nagyon hideg időjárás miatt fokozott figyelmet fordítsanak a nem megfelelően fűtött lakásban, bódéban, kunyhóban, valamint az utcán élőkre, és adjanak meg minden segítséget, ami módjukban áll és amit elfogadnak.

A kerület által működtetett intézmények terepen dolgozó szociális munkásai és gondozói is fokozott figyelemmel járnak el a napokban.

Figyeljünk és vigyázzunk egymásra mindannyian, járjunk nyitott szemmel, vegyük észre, ha valaki bajban van, és a segítségünkre szorul.

Köszönjük!