Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Zacskómentes világnap – Mindannyian tehetünk valamit a környezet védelméért

2021. július 3., 08:48

Az egyszer használatos műanyagok súlyosan környezetkárosító hatásúak, egy-egy zacskót pedig alig néhány percig használunk.

Ne vásárold meg. Ne fogadd el. A zacskómentes világnap mottója a műanyag szatyrok, zacskók használatának elkerülésére biztat. Természetesen nem csupán július 3-án.

Két katalán civil szervezet kezdeményezte a zacskómentes napot, amelynek ma már minden földrészen vannak követői. A vékony műanyag zacskó az 1970-es években terjedt el, kezdetben Amerikában, majd nagyon gyorsan az egész világon. Bár olcsó, könnyű, vízálló és mindenhol elfér, de csupán átlagosan 25 percig használjuk.

Nem véletlenül kerültek a célkeresztbe a nejlonszatyrok, hiszen csak az Európai Unióban 3,4 millió tonnányit gyártanak évente! Miközben, valljuk be, a műanyag zacskókat többnyire néhány perc használat után a szemétbe dobjuk. És éppen ez a gond, mert akárhová is kerülnek, évszázadokig tart a lebomlásuk.

Szerencsére egyre népszerűbbek a vászonszatyrok, illetve más, műanyagmentes megoldások.

Ne felejtsük el továbbá, hogy “műanyagmentes július” van, az egyszer használatos műanyagok radikális csökkentésére mindenképpen érdemes odafigyelni – a vizeink, a termőföldjeink mikroműanyag-szennyezettségének további emelkedését muszáj megállítani. Ha kevesebb PET-palackos terméket, agyoncsomagolt élelmiszert vásárolunk, már nagy lépést tettünk.

Jó hír, hogy egy rendelet értelmében július elsejétől már tilos forgalomba hozni (azaz első alkalommal forgalmazni) egy sor egyszer használatos, súlyosan környezetkárosító műanyag terméket: például fültisztító pálcikát, szívószálat, italkeverő pálcát, hungarocellből készült eldobható ételtartó edényt, italtárolót és poharat.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett a környezet védelme, a jövőálló fejlődés és a szemléletformálás mellett: a harmadik kerület Klímastratégiája, Fenntarthatósági stratégiája és rendszeresen megrendezett szemlÉLETFORMÁLÓ beszélgetései elolvashatók, megtekinthetők.