Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Zöld óvodák Óbuda-Békásmegyeren

2020. február 3., 08:38

A környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Az óvodákban a pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek azokra a tevékenységekre, melyekkel elültethetik az ovisokban a természet iránti szeretetet, a természeti környezet megóvásának fontosságát, a környezettudatos gondolkodást.

2019. decemberében az Óbudai Almáskert Óvoda „Örökös Zöld Óvoda” címet kapott, a Gázgyár telephelye, és az Óbudai Vackor Óvoda Mókus Tagóvoda is elnyerte a „Zöld Óvoda” kitüntető címet. Az Óbudai Százszorszép Óvoda, az Óbudai Hétpettyes Óvoda már korábban megkapta a „Zöld Óvoda” elismerést- mindemellett a kerület összes ovija törekszik a környezettudatos szemléletformálásra. Az Óbudai Gyermekvilág Óvoda például csatlakozott a hulladékcsökkentési héthez, ami során közösen dolgoztak a gyerekek és a pedagógusok a hulladékcsökkentés, és a környezetvédelem érdekében. A hét elteltével kiállítást szerveztek az újrahasznosítás során készült tárgyakból.

A környezettudatos viselkedés az óvodákban beépül a gyerekek mindennapi életébe. Többek között takarékoskodnak az energiával, vízzel, árammal, papírral, rajzoláshoz, barkácsoláshoz például használt papírokat kapnak. Az ovikban nem csak szelektíven gyűjtik a hulladékot, hanem megismertetik a gyerekeket az újrahasznosítás fogalmával is. Játékot készítenek csomagoló anyagból, nagy csoportban merített papírból; a kertben található levelekből, termésekből pedig képeket alkotnak a benti foglalkozások során. Az óvodák többségében évek óta komposztálnak, ezzel javítva a kiskertek talaját. A csoportok aktívan részt vesznek az őszi levél gereblyézésben, és komposztálóba hordásában kisméretű eszközök segítségével, konyhakerteket gondoznak, az elvetett magokból kinövő és kiültethető növényeket pedig közösen ápolják pedagógusok segítségével. A kerület összes óvodája megünnepli a zöld jeles napokat: Állatok világnapját, Víz világnapját, Föld napját, Madarak és fák napját.

A cél az, hogy a gyerekek a természetismerettel, környezetvédelemmel összefüggő témákkal interaktív módon foglalkozzanak, mivel főként a játékok során sajátítanak el ismereteket, szereznek élményeket, életre szóló tapasztalatokat.  Ennek érdekében számos kerületi ovi csatlakozott a Madarász óvoda, a ZOO-ovi és a Bogárháton foglalkozásokhoz, így évente több alkalommal képzett szakemberek segítségével ismerkedhetnek a gyerekek az őket körülvevő világgal, kiegészítve ezzel a mindennapos környezettudatos tevékenységeket.