Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Zöldfejlesztés keretében újul meg az Óbudai-sziget csúszdás játszótere

2022. március 10., 10:47

A Főkert üzemeltetése biztonsági, statikai problémákat tárt fel az Óbudai-sziget közkedvelt csúszdás játszóterének eszközeinél. Az éves biztonsági ellenőrzés után sor kerülhet a részleges vagy akár a teljes lezárásra is.

Az Óbudai-sziget csúszdás játszótere sok család kedvelt hétvégi célállomása, ahol autóforgalom nélkül, védett közparki környezetben hatalmas területen tudják a gyerekek magukat ügyesség terén kipróbálni, a kaptatók megmászásával önkéntelenül is edzik magukat.

Ahogy azt a vizsgálat megállapította, sajnos a korábbi kivitelezésnél nem időtálló anyagokat használtak, ezért ezek elkezdtek tönkremenni, így a játszótér használata nem mindenben felel meg a biztonsági követelményeknek.

A Fővárosi Közgyűlés februári döntésével a Zöldfejlesztési csomag részeként alapos vizsgálat után kiviteli tervek előállítását fogadta el a csúszdás komplexum mielőbbi megújítása érdekében, olvasható Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze közösségi oldalán.

A játszótér rekonstrukciója előzetes becslések szerint akár a 300 millió forintot is elérheti, ám a rekonstrukció megtervezése tartalmazni fogja a költségek pontos felmérését is.

Az Óbudai-sziget stratégiai tervével kapcsolatban egyelőre széles körű egyeztetés zajlik, abban azonban egyetértenek a szakértők, hogy a játszótér rekonstrukciója nem várhat a stratégia elfogadásáig, tehát ebben az esetben párhuzamosan indulhat a részletes tervezés.

A tervezés keretében zajló vizsgálat során azt is felmérik, hogy szükség van-e olyan kiegészítő szolgáltatások létrehozására, mint például a közvécé, a pelenkázó, az esőbeálló, az ivókút, ami a családoknak nyújthat extraszolgáltatást.