Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Aktuális

Lakossági tájékoztatás vaddisznó lakott területi jelenlétével kapcsolatban

Budapest III. kerület,Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén egyre nagyobb számban fordul elő, hogy a lakosok vaddisznócsaládokkal, kisebb kondával, rókával, borzzal  találkoznak. A kerület hegyvidéki területein nagy számban élnek vaddisznók, előfordult, hogy kifejlett koca pusztult el lakott részeken, vagy a fiatal, kondájuktól elvert kanok tévedtek be lakóparkok területére.

Az állatfajról az alábbi tájékoztatást adjuk:

A kifejlett hímet kannak, míg a nőstényt kocának hívjuk. A fiatal egyedeket malacnak (kanmalac, emsemalac) nevezik. Süldőnek hívjuk őket az első állandó fog megjelenésétől a teljes fogazat megjelenéséig vagy az első vemhesülésig. 5-6 éves korra érik el a teljes fejlettséget. A vaddisznó élettartama 10-12 év, míg a maximális élettartama 20-25 év.

Az egyedek csoportokban élnek, amiket kondáknak nevezünk. A kondában szigorú rangsor alakul ki . Egy kondát általában 2-3 koca- akik rokonok-és a szaporulat alkotja. A kanok 1éves kor betöltése után elválnak a kondától. Helyben élő populációkat alkotnak, de egy konda nagy, több száz hektáros területen is mozoghat.

A szaporodási időszak (búgás) november végétől január végéig tart. A kerület környéki erdőkben élő egyedek búgása a napokban elkezdődött. Az egyébként magányosan élő kanok ilyenkor csatlakoznak a kondához. A kanok megverekszenek a párosodás jogáért, majd párok ill. háremek alakulnak ki.

Hogyan tudnak a lakók segíteni a vaddiszó-probléma kezelésében?

 1. A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határolókerítésének állapotfenntartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú kerítés nem fogja megakadályozni a disznók betörését. Az állatok-amennyiben kondában járnak-, a territóriumon belül váltókon közlekednek. A váltók melletti bozótos, elhanyagolt, magas aljnövényzetű terület kiváló búvóhelyet jelent a konda számára. Ezért ezeket a területeket karban kell tartani.
 2. Kérjük, ne etessék a vadállatokat, sem konyhai sem zöldhulladékokkal, sem száraz pékáruval.
 3. A kertes ingatlanokon élők, illetve családi házas övezetben lakók, ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez, gyakran alakítanak ki komposztáló dombokat, vagy kerítésen kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek. Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat. A hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.
 4. Létezik kimondottan vadvédelmi kerítés is. Érdemes olyan kerítéstípust választani, amely nemcsak az őzek, szarvasok, nyulak, rókák behatolása, hanem a vaddisznók betörése ellen is véd.A telepítéssel érdemes szakembereket megbízni,a kik garanciával vállalják a kerítés kihelyezését.
 5. Mind a vadak szaporodási és egyes fajok vadászidénye kapcsán felhívjuk az ebtartók figyelmét, hogy a szabálysértési törvény szerint természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen kutya csak pórázzal sétáltatható. Ennek alapján tilos a kutyák szabadon történő elengedése az erdőben. Az erdészeti szakszemélyzetnek az erdőtörvény alapján joga van a sétáltatót felszólítani a kutya megkötésére.
  A vadászati törvény szerint az erdő látogatója – a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is az – nem okozhat kárt az erdei életközösségben, és nem zavarhatja az ott pihenni, kirándulni vágyókat. A póráz nélküli kutya károsíthatja a vadat és a növényzetet, s az emiatt vadvédelmi bírság is kiszabható. A kóborló gazdával rendelkező ebek a lakott részek felé hajthatják a vadat, megnövelve a vadprobléma mértékét.

Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásában.

                                                                                                                                             Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata


Lakossági tájékoztatás rókák és borzok lakott területi jelenlétével kapcsolatban

Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén élő állatfajok száma nagyfokú változatosságot mutat, róka és borzcsaládok is laknak az erdőrészletek határain kívül és a lakott területek határain belül.

Mindkét megjelölt állatfaj esetében felhívjuk az alábbiakra a figyelmet:

 • A róka és a borz sosem szelídül meg egészen, utóbbi felnőtt korban is morózus, támadó magatartást produkál,
 • mindkét faj ösztönösen védi utódait, marásával súlyos sérüléseket okozhat,
 • kotorékokban laknak, élelemszerzés céljából felkeresik a gyümölcsösöket, elhagyott kerteket, komposztdombokat,
 • ősszel a rókaanya leveri magáról, elválasztja utódait, akik bizonytalan ismereteik miatt gyakrabban kerülnek a gépjárművekkel ütközésbe, ami a pusztulásukat okozza,
 • a rókák ivarzási időszaka a tél végére tehető, amely fokozottabb hangadással jár együtt,
 • a rókamama elhagyott telkeken, lazább talajokba vájt rókaodúban, öreg fák gyökerei közt kivájt várban neveli utódait,
 • a kifejlett hímet kannak, a nőivarú egyedet szukának hívjuk, a fiatal kölyök elnevezése rókafi.
 • a borz egyedei a hímek és a nőstények klánokat alkothatnak, vagy kisebb családban nevelhetik utódaikat,
 • mindkét faj hordozhat olyan betegséget, amely emberi fertőződést is okozhat (zoonózis), ezért is kérjük a lakott környezetbe való beszoktatástól való eltekintést.

Hogyan tudnak a lakók segíteni a rókák és borzok lakott területen való megjelenése és megtelepedési lehetőségeinek csökkentése kapcsán?

 1. A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek tisztán tartása, növényzetének ápolása, gyommentesítése.
 2. Kérjük, ne etessék a vadállatokat, a háziállatok (kutya, macska) ellátása után maradt ételmaradékokat be kell gyűjteni, ne maradjon kint az etetőedény házikoszttal vagy kutyaeledellel. Mindkettő kedvelt tápláléka a rókáknak, borzoknak.
 3. A komposztáló dombok, zöld növényi maradványok felhalmozása természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyeket a róka és a borz is szívesen fogyaszt. Meg kell szüntetni a hulladékok szakszerűtlen kezelését.
 4. Az ingatlanokon tartott állatokat biztonságosan, fedett helyen célszerű elhelyezni, ezzel is csökkenthető a róka vagy az aranysakál betörésének az esélye.
 5. A kutyák egyedi jelöltetése 4 hónapos kor felett kötelező, amelyet követően évente veszettség elleni védőoltásban is részesülnie kell az állatnak. Kérünk minden ebtartót, hogy ezen kötelezettségének tegyen eleget, hiszen ha egy kutya összetűzésbe kerül akár egy borzzal vagy egy rókával, csak érvényes oltás megléte esetén kaphat állategészségügyi ellátást, egyébként karantén alatt megfigyelésre kerül, tekintet nélkül a szerzett sérüléseire.
 6. Önkormányzatunk képzett szakemberekkel dolgozik együtt, akik diagnosztikai célból több egyedből vettek mintát, és jelenleg nincs olyan adat, amely veszettség jelenlétét igazolná a kerületi vadállomány említett fajai között, azonban ez a státusz bármikor változhat.

Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásában.

                                                                                                             Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata


Tájékoztatás a kanadai aranyvessző elterjedése kapcsán

Hazánkban évekkel ez előtt megjelent a Kanadai aranyvessző, amely kultúrnövényként terjedt el.  A növény elérheti a három méter magasságot, karcsú, sűrű levelű, a tövénél bokrosodó erőteljes szárvastagsággal. Gondozás nélkül is fejlődő növény, különleges igényei nincsenek. A Solidago canadensis elvadult, invazív özöngyommá vált, amelyet nehéz véglegesen eltávolítani a többi kultúrnövény környezetéből. Amerikából bekerült az európai flórába a  magas aranyvessző (Solidago gigantea),amely jellemzően a Nyugat-Dunántúlon települt meg (erdők szélén, vizek mentén) és innen terjedt el Magyarország más régióiban is.

A kerület hegyvidéki részein nagy százalékban találkozunk ezzel a növényfajjal, jellemzően kezeletlen, elhanyagolt területeken. Ezekben a kertekben az összeborult növényzetben vadak által használt alagutak lehetnek, itt azok eltávolítása sem oldható meg biztonságosan.

Kérünk minden kerttulajdonost, hogy az ingatlan területén tenyésző növényzet megfelelő ápolási, fenntartási és növényegészségügyi kezelését az évszakoknak megfelelően végezze el. Az elvadult növényzet kiváló életteret nyújt kóbor és vadállatoknak (macska, gazdátlan kutya, borz, róka, aranysakál, vaddisznó), ahol utódaikat nyugodt körülmények közt nevelhetik. Így a következő generáció eredeti életterétől elszakadva a lakott területrészeken fogja megpróbálni leélni az életét, párt találni, élelmet szerezni. Városi jelenlétük közbiztonsági, közegészségügyi, járványügyi és állategészségügyi vonatkozások miatt nem kívánatos.

A növényzet kezelési feladatait kérjük a téli csapadék megérkezése előtt végezzék el.

                                                                                           Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 


Kerti zöldhulladék-begyűjtés

Budapest zöldövezetes kerületeiben a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. végzi járatszerű rendszerben a kerti zöldhulladék begyűjtését.

A zöldhulladék begyűjtése 2018. március 5-től 2018. november 30-ig tart.

A zöldhulladékokat az FKF Zrt. logójával ellátott, biológiailag lebomló gyűjtő zsákokban kell kihelyezni. A zsákokban lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom helyezhető el.

A III. kerületben a zöldhulladék elszállítás napja a hétfő.

A zöldhulladék-begyűjtésről és a zsákok beszerzéséről bővebben az FKF honlapján tájékozódhatnak. http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/hulladekkez/szelektiv_gyujtes/zoldhulladek_gyujtes