Előzzük meg a szüreti baleseteket! – Életveszélyes mustgáz szaporodhat fel a pincében

Közzétéve:

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a boros pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelenthet.

Tavaly Zala megyében, Garaboncon követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, és évről évre több alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. A balesetek azonban megelőzhetőek.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli helyiségből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerülhet, amelynek kezdeti tünetei szédülés és fáradtságérzet, ezeket eszméletvesztés, végül fulladás követheti.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid érzékelőt is felszerelni.

Emellett must forrásának ideje alatt javasolt „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot elhelyezni a pince bejáratára.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság