Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Aprók tánca a Kolompos Együttessel

február 22. 16:30

Aprók tánca a Kolompos Együttessel

Idén is folytatjuk évek óta sikeresen működő koncertsorozatunkat, kicsiknek és nagyobbaknak bevezetés a magyar népzenébe és népi hagyományokba, sok játékkal, mondókával és énekkel.

Jegyár: 1000 Ft (2 éves kor alatt ingyenes.)

Aprók tánca a Kolompos Együttessel 02.22.

Napjainkban nincs olyan hétköznap vagy hétvége, hogy ne rendezzenek a magyar néptánc, népzene amatőr, vagy profi kedvelői, szerelmesei számára Budapesten táncházat, természetesen oktatással egybekötve. A felnőtt táncházak mellett speciális igény merült föl, hogy kicsi gyermekkortól szívják be ezt a kulturális levegőt a gyermekek, ezért az egyik legnépszerűbb, gyerekközönségre szakosodott népzenei együttes, a Kolompos is életre hívta gyermekprogramját. Most február 22-én csatlakozhatnak a gyermekek a táncházhoz.

A Békásmegyeri Közösségi Házban havi egy alkalommal gyermek táncházban ismerkedhetnek meg a kicsik a népzenével, néptánccal és népszokásokkal interaktívan, szórakoztató elemekkel fűszerezve. A táncházmozgalom a szellemi kulturális örökség értékeinek közvetítésére jött létre, hiszen lényege az élő kulturális elemek átemelése más kulturális közegbe, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten. A tradicionális kultúra elemeinek megőrzésére, azok mindennapi kultúránkba való átültetésére jelent meg Budapesten az 1970-es években a táncház. A különböző generációkhoz kapcsolódó tudás – tánc, ének, zene – nemzedékek közötti átörökítésének magyar módszere 2011-ben került a magyarországi szellemi kulturális örökség jó gyakorlatait összefogó jegyzékre.

A Kolompos Együttes ma is arra törekszik, mint a kezdetekben: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, melyeket elődeink hagytak ránk örökségül. Mindezt játékosan, az adott ünnepekhez kapcsolódóan, sok dal tanulásával, közös tánccal. Az adventi időszak, a farsang, a húsvét és a pünkösd mind olyan hagyományos ünnep, amelynek a falusi társadalomban tudták a menetét, szokásait, de a mai városi családoknak meg kell vele újra ismerkedni. A tánc fáradalmait színes párnákra ülve pihenhetik ki a gyerekek, amíg a játékos mondókákat, dalszövegeket tanulják.

Várjuk

Várjuk a gyermekeket, aprókat és nagyobbakat szüleikkel, hangulatos családias környezetben házunkba, a tágas légkondicionált nagytermünkbe. Babahordozóval is részt vehetnek az egyórás mulatságban vagy leparkolhatnak babakocsijaikkal a Közösségi Ház területén. A gyerekekre ajánlatos vékonyabb játszó-táncos ruhát adni, mert a mozgás és kimelegedés garantált. A Kolompossal itt megtanult dalokat akár beépíthetik a szűk családi körben megtartott ünnepek alkalmával is mindannyiuk örömére. A szülőkkel megélt délutáni aprók tánca kiváló, akár nagyszülőkkel is átélhető program a gyermekeknek, így minden korosztálynak javasoljuk.