Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Csajkovszkij: Anyegin

február 14. 19:0021:00

Opera keresztmetszet zongorakísérettel, a Magyar Állami Operaház művészeiből alakult Opera Compania Társulat előadásában

Anyegin: Kósa Lőrinc

Tatjána: Bolya-Pap Nikoletta

Lenszkij: Rácz Illés

Olga: Dévényi Judit Anna

Gremin herceg: Jekl László

Zongorán kísér: Holló Mariann

Rendezte: Magyar Orsolya

 

„Én írok levelet magának –

Kell több? Nem mond ez eleget?

Méltán tarthatja hát jogának,

Hogy most megvessen engemet.

De ha sorsom panaszszavának

Szívében egy csepp hely marad,

Nem fordul el, visszhangot ad.”

(Puskin: Anyegin)

 

Az opera műfaját sokan távolinak érzik és nehezen befogadhatónak. Az Opera Compania fiatal csapata szeretné bebizonyítani, hogy ez a műfaj is közel tud kerülni az emberekhez, képes reflektálni a mindennapi életünkre, ha akarjuk, tud modern lenni, ugyanakkor elvarázsolni minket a klasszikus zene és az igényes színészi játék ötvözete.

Hogy mi számunkra az opera? „Játék és muzsika”. Erre szeretnénk Önöket meginvitálni az operairodalom egyik romantikus gyöngyszemével, az Anyeginnel.

Csajkovszkij saját művét sokkal inkább lírainak, mint drámainak tartotta, ezért kívánsága az volt, hogy operáját először a moszkvai zeneakadémián mutassák be az ott tanuló növedékek. Nem szerette volna ugyanis, ha az Anyegint a Nagyszínház sablonos művészei adják elő, ezzel elveszett volna a darab intimitása és valódi mondanivalója a nagyszínpadon.

Előadásunk is az intimitásra épül, hiszen egy terem közepén játszunk, melyet körbeül a közönség, így a darabot játszó énekesek a nézőktől karnyújtásnyira formálják meg Anyegin, Tatjána, Lenszkij, Olga és Gremin herceg karakterét. A darabot a kórusjelenetek nélkül adjuk elő, fókuszálva a főszereplők jeleneteire, így a darab fő mondanivalója a viszonzatlan szerelem kerül előtérbe.

Hogyan jut el odáig a vidéken élő, szerelemben még nem jártas fiatal Tatjána, hogy levélben szerelmet valljon a nagyvilági nők bálványának, Anyeginnek? Milyen határtalan Lenszkij szerelme, hogy még a halállal is bátran szembenéz, amikor jó barátját párbajra hívja ki menyasszonya, Olga iránt érzett féltékenysége miatt? Mennyire erős Tatjána házassági esküje, amikor évek múlva szerelme, Anyegin térden állva kéri, hagyja el férjét és szeresse inkább őt és ő nemet mond?

Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ Csajkovszkij lenyűgöző, magával ragadó és zseniálisan megkomponált operáján keresztül.

Magyar Orsolya

Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 750 Ft

Részletek

Dátum:
február 14.
Időpont:
19:00–21:00

Helyszín

Óbudai Társaskör
Kiskorona u. 7.
Budapest, 1036
+ Google Térkép