Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táncház a Kincső Együttessel

január 11. 18:00

Táncház a Kincső Együttessel

Táncházunkban folytatjuk tematikus sorozatunkat, amelyben tovább ismerkedhetünk a magyar nyelvterület tánctípusaival, hagyományaival, népdalaival, népviseleteivel és zenéjével. Tánctanítás után szabadtánc!

Közreműködnek: a Kincső Néptáncegyüttes és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei

Házigazda: Mosóczi István „Örökös Aranysarkantyús táncos”, néptáncpedagógus

A belépés ingyenes, Óbuda–Békásmegyer polgármesterének támogatásával.

Táncház a Kincső Együttessel 01.11. – Szilágysági táncok 1. rész

Napjainkban nincs olyan hétköznap vagy hétvége, hogy ne rendezzenek a magyar néptánc, népzene amatőr, vagy profi kedvelői, szerelmesei számára Budapesten táncházat, természetesen oktatással egybekötve. Most január 11-én csatlakozhatnak a táncházhoz, ahol Szilágysági tánccal ismerkedhetnek meg.

A tradicionális kultúra elemeinek megőrzésére, azok mindennapi kultúránkba való átültetésére jött létre a táncház az 1970-es években lényege az élő kulturális elemek átemelése más kulturális közegbe, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten. A különböző generációkhoz kapcsolódó tudás – tánc, ének, zene. A táncházmozgalom a szellemi kulturális örökség értékeinek közvetítésére bontakozott ki, hiszen – nemzedékek közötti átörökítésének magyar módszere 2011-ben került a magyarországi szellemi kulturális örökség jó gyakorlatait összefogó jegyzékre. A magyarországi hagyományőrzés egyik legkiemelkedőbb, nemzetközileg is elismert modellje az 1970-es években kialakult táncház módszer, amely a szellemi kulturális örökség megőrzésének olyan integrált, közösségorientált művelődési mozgalma, amely az élet minden területét átfogóan, tudományos alapokon teszi gazdagabbá a hagyományoktól elszakadt XXI. századi ember életét. Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága 2011. november 25-én felvette a „Legjobb megőrzési gyakorlatok”  regiszterébe a táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje.

A Kincső Együttes egy osztálynyi kisiskolásból alakult 1980- ban a békásmegyeri Medgyessy Iskolában, Budapesten. Mára gyerekek és fiatal felnőttek százaival szerettették meg a magyar néptáncot és népzenét. Az Együttes neve magában rejti amit, a néphagyományról, mint közös kincsünkről gondolnak: „KINCS Ő: számunkra kincset jelentő. Minden fellépésünkön ennek a csodálatos néptánckincsnek adózunk. Ez a kimeríthetetlenül gazdag néphagyomány teszi lehetővé számunkra a folyamatos megújulást, előadásaink sokszínűségét.”

Havi egy alkalommal ingyenes táncház

A Kincső Együttes a Békásmegyeri Közösségi Házban havi egy alkalommal ingyenes táncházat tart az apróbb gyermekeknek és a nagyobbaknak is. Tematikus táncházi sorozatunkban, megismerkedhetnek a magyar nyelvterület tánctípusaival, hagyományaival, népdalaival, népviseleteivel és zenéjével és tájegységeinek tánctípusaival is. A tánctanítás után szabadtánc következik mindenki örömére. Közreműködnek a Kincső Néptáncegyüttes és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei a Kincső néptáncegyüttes vezetője, művészeti vezetője, néptáncpedagógusai, koreográfusai is.