Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Válogatás a Braun Gyűjteményből – kiállításmegnyitó

2020. március 13., péntek 18:002020. április 10., péntek 16:00

Konstruktív narratívák – válogatás a Braun Gyűjteményből

A Braun Gyűjtemény Barna Sándor mecénási tevékenységével alakult ki, elsősorban a Töreki Művésztelepen résztvevő művészek munkáiból. A gyűjtés indulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozat különböző helyszíneken mutat be válogatást a gyűjteményből. A mostani, harmadik állomás a geometrikus vagy konstruktív ihletésű munkákat mutatja be, amelyek narratívan is értelmezhetőek.

A kiállítást megnyitja: Don Tamás művészettörténész

Közreműködik: Orbán Bori és Pánczél Kristóf 

A kiállítás április 10-ig, hétköznapokon, 9.00–16.00 óráig ingyenesen látogatható a Ház nyitvatartási idejében.

Kép: Pauer Gyula: Jovánom (akril-vászon; 110x75cm) 2003.

KIÁLLÍTÁS

A San Marco Galéria célja, hogy kiállításokkal hozzájáruljunk a kortárs képzőművészet megismertetéséhez, kísérő programokkal pedig segítsük a művek befogadását, megértését.  Kihasználva a kulturális központ épületének és tereinek adottságait, a térben megforduló számtalan, különböző korú és műveltségű látogató jelenlétét, egy olyan élő kiállítótér működtetését álmodtuk meg, ahol mind a szakmai közönséget, mind a laikus érdeklődőket, és akár a házba teljesen más céllal érkezőket is meg tudja szólítani. A kiállítások megnyitóit színes programokkal (zene, vers, tánc, vetítés, performansz) tesszük még tartalmasabbá.

Már a kezdetektől mai napig rendszeresen valósítottunk meg kiállításokat a Magyar Festészet Napja, a Fotóhónap, a Szakrális Hét és Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozat keretein belül. A galéria alapelveit szem előtt tartva, teret adunk a III. kerületi művészettanárok kiállításának, valamint a kerületben működő művészeti iskolák bemutatkozásának. Fontosnak tartjuk, hogy a kerületben élő művészek nívós alkotásai minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Továbbá számos országosan elismert művész is kiállított már itt. A T – Art Alapítvánnyal évek óta szoros kapcsolatot tartunk.

Már hagyományként, a Magyar Festészet Napja alkalmából, a T-Art tagjainak képeiből rendezünk kiállítást. A színvonalas munkáknak, a változatos programoknak, a családias légkörnek köszönhetően mind a közönség, mind a szakma körében egyre népszerűbbek a kiállítások. Remélhetően, a jövőben a San Marco Galéria még látogatottabb lesz. A megnyitók alkalmat teremtenénk a találkozásra és a beszélgetésre, ezzel szolgálják a közösségi ház egyik alapfeladatát, a közösség építést. A galéria szakmai munkáját 2012. szeptemberétől Garami Gréta művészettörténész segíti, aki kurátorként vesz részt a galéria életében.

A kiállításokhoz sokszor kapcsolódnak beszélgetések, melyet kurátor vezet. További kísérő programként hónaponként egy alkalommal a kerületi iskolák számára tárlatvezetést és művészeti foglalkozás biztosítunk az aktuális kiállításokhoz. Továbbá igyekszünk az épületben további lehetőséget biztosítani más jellegű kiállításoknak, egy évben több alkalommal is tervezünk kiállításokat rendezni a színházteremben és a folyósokon. Illetve egész évben látogatható a vietnámi szoba, melynek kiállítási anyagát Óbuda-Békásmegyer testvérvárosa adományozta az intézménynek.

Részletek

Kezdés:
2020. március 13., péntek 18:00
Vége:
2020. április 10., péntek 16:00
Esemény kategóriák:
, , ,

Helyszín

Óbudai Kulturális Központ – ÓKK
San Marco u. 81
Budapest, 1032
Honlap:
http://kulturkozpont.hu/