10 éves az Iskolabüfé Program

Hírek
Közzétéve:

Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ Igazgatója köszöntötte a 10. évforduló alkalmából a jelen lévő diákokat, pedagógusokat, büféseket és érdeklődőket. Beszédében a program eredményességét hangsúlyozta. Mára elértük, hogy az iskolai büfék kínálata javult, egészségesebb élelmiszerek kerültek a polcokra, sikerült visszaszorítani az üres kalóriákat tartalmazó szénsavas üdítők, édességek mennyiségét. A kínálatban most már megtalálhatók a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, gabonakészítmények, gyümölcsök és saláták is.

A más kerületek számára is példaértékű program a kerületi egészségügyi és oktatási intézmények együttműködésével valósul meg, a büfék kínálatának javítása nem csak a büfések, hanem a programot irányító Iskolabüfé Munkacsoport munkájának köszönhető. Az Iskolabüfé Munkacsoport tagjai: Tamás Ilona, Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója, Szente Zsuzsa, Szent Margit Rendelőintézet ápolási igazgatója, Schadek –Bíró Éva, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata intézményvezetője, valamint Auer Ildikó, a BFKH Népegészségügyi Osztály egészségnevelője.

A program két részből áll, egyrészről évente két alkalommal ellenőrzi az iskola-egészségügyi szolgálat és a Munkacsoport az iskolai büféket, másrészt a tanulók számára évente kerületi vetélkedőt szerveznek az egészséges táplálkozás témakörében. Az iskolák védőnői folyamatosan mérik és kontrollálják a büfék kínálatát, emellett előadásokat tartanak a gyerekeknek az egészséges táplálkozás fontosságáról.

Dietetikusok és egészségügyi szakemberek a megmondhatói, hogy mekkora jelentősége van a fejlődésben lévő emberi szervezet számára a tartalmas, egészséges és nyugodt étkezés lehetőségének biztosítása – hangsúlyozta Bús Balázs polgármester a jubileumi év tiszteletére mondott beszédében, majd hozzátette: Az immár 10 éves múltra visszatekintő Iskolabüfé programunk nem csak hogy kiállta az idők próbáját, de modellértékű útmutatásként is szolgálhat más oktatási intézményeknek. A polgármester kiemelte a az iskola fenntartó szerepét az egészséges táplálkozás, az étkezés körülményeinek megteremtése kérdésben, hiszen véleménye szerint van összefüggés a táplálkozás minősége, körülményei és az adott diák iskolai teljesítménye között. A beszédében felhívta a figyelmet a család szerepére is, amely felnőtt tagjai mintául szolgálhatnak a kamaszoknak, akik- mint fogalmazott ebben az életkorban többnyire valamivel szemben szeretik meghatározni magukat. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hisz sokkal fontosabb az ő számukra a kortárs csoportok véleménye, mint a magunkfajta felnőtteké -tette hozzá, ugyanakkor bíznunk kell a családokban és azokban a helyes szülői és tanári mintákban, melyekkel a gyerekek nap mint nap találkoztak. A szülői példaadó szerep ebben a tekintetben hitelességi kérdés, ezért is fontos, hogy mi, felnőttek egyensúlyban legyünk önmagunkkal. Az Iskolabüfé program tehát, ha áttételesen is, a gyerekekkel kapcsolatban álló felnőttek számára is ösztönzést jelenthet az egészségesebb életmód felé.- zárta szavai Bús Balázs.

Varga Mihály, kerületi országgyűlési képviselő,  nemzetgazdasági miniszter csatlakozott az előtte szólóhoz,  példaértékűnek nevezte a programot- elmondta, hogy már a II. kerületben is terjed az iskolabüfé-reform kezdeményezés és, tette hozzá, bízik benne, hogy egyszer országos méretű lesz. Beszédében egy régi igazságra mutatott rá, miszerint az „Iskola az életre nevel.” Ha ezt szó szerint értelmezzük, akkor feltétlenül beletartozik ebbe az egészséges táplálkozás is.- egészítette ki a gondolatát.  Hozzátette, ha csak az Európa egészében gyakori problémaként meglévő gyermekkori elhízásra gondolunk, nem kérdés, hogy nagyon fontos tennünk annak érdekében, hogy gyerekeink ne csak otthon, hanem az iskolákban is egészséges ételekhez jussanak. Beszéde végén köszönetet mondott azoknak, akik ezért a célért már évek óta dolgoznak.

A beszédek után átadták az alkalomra kiírt “Verselj az egészségért”  verseny díjait. A rímfaragó verseny helyezettjei:

Nagy Lilla, a Kerék Általános Iskola és Gimnázium 6. c. osztályos tanulója, Besze Zalán Bendegúz, a Fodros Általános Iskola 6. c osztályos tanulója, Kiss Márton és Horváth Norman, az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola 6.b. osztályos tanulók, Spitzhütel Kristóf, a Pais Dezső Általános Iskola 7. b osztályos tanulója

A Krúdy Gyula Angol – Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából: Veisz Emma 7. a., Sallay Máté 8. b., Gergely Márk 8. b., Héjja – Nagy Alexandra 8. b. osztályos tanulók remekeltek és nem utolsó sorban Altvater Armin a Budapest III. Kerületi Bárczi Géza Általános Iskola 8. b. osztályos tanulónak is sikerült. Nyereményük egy-egy 10.000 Ft értékű sportszer utalvány.

A díjátadást a konferencia szakmai előadásai követték, amelyen táplálkozási ajánlások mellett az egészséges étrendről Henter Izabella táplálkozástudományi szakember, az iskolabüfék üzemeltetésének élelmiszer-biztonsági feltételeiről Kolbl Nándorné élelmiszerbiztonsági felügyelő osztotta meg gondolatait, Zentai Andrea az OGYÉI képviseleteben pedig az iskolabüfék kínálatának változtatásához adott tanácsokat a résztvevőknek.

A rendezvény ideje alatt mindenki megkóstolhatta a Minta Büfé kínálatát, amelyet a már több éve az Év Iskolabüféje címet viselő Krúdy Általános Iskola büfése mutatott be, illetve egészséges ételeikből ízelítőt adtak többi iskolába beszállító cégei is.

A konferenciával egybekötött ünnepségen részt vettek  Menczer Erzsébet, az Óbudai Civis Klub Egyesület elnöke, valamint több kerületi, egészségügyi szakember, iskolaigazgató és iskolaorvos is.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”81″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Vásárlási utalványt adunk a kerületben élő, gyermeküket egyedül nevelő szülőknek

Hírek
Közzétéve:

Nálunk nem ciki nyolcévesen mesét olvasni

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Nyertes pályázóink átvették a madáreleséget