A 100 éves Jenő bácsit köszöntöttük

Hírek
Közzétéve:

Félegyházy-Megyesy Jenő Benedek bácsi 1917. március 12-én Gyulán született. Édesapja ügyvéd, édesanyja háztartásbeli volt, öt gyermeket neveltek. Középiskolai éveit Békéscsabán kezdte. 1932-ben Budapestre helyezték édesapját, ekkor az egész család a III. kerületbe költözött. Jenő bácsi az Óbudai Árpád Gimnázium diákja lett, ott érettségizett. Tanulmányait az ELTE jogi karán folytatta, 1942-ben jogászként diplomázott és ugyanebben az évben megnősült (felesége gyógyszerészként dolgozott). Egyetemi évei után 2 ügyvédnek is dolgozott ügyvédbojtárként 1945-ig, majd – többfelé az országban – alkalmi munkából élt.

A család az évek alatt gyermekekkel bővült, 1945-ben Jenő nevű fia, 1950-ben Éva nevű lánya született. A megélhetést biztosító alkalmi munkák révén Sztálinvárosba került, ahol a Munkás Tanács elnöke lett. Az 1956-os események, a történelmi-társadalmi változások szele hozzá is elért. Édesapja marasztalni próbálta, de Ő félt a megtorlástól, elhagyta az országot és a Karácsonyi Ünnepeket már Bécsben töltötte feleségével és gyermekeivel. 1959-ben az Amerikai Egyesült Államokba utazott családjával együtt, ott kezdett új életet.

Kezdetben egy étteremben dolgozott konyhai kisegítőként, majd műszaki rajzolóként kapott állást, ahol a magasnyomású olajtartályok tervezése, szabályozása felkeltette figyelmét, ezzel is foglalkozott. Ennek az új területnek a megismerését először hobbinak tekintette, de később annyira beleásta magát a témába és annyi anyagot gyűjtött, hogy könyvet írt belőle, amit 1972-ben kiadtak. A könyv nagy sikernek örvendett, mert nem volt ebben a témában konkurenciája. Több nyelvre lefordították, azóta is 3 évente kiadják, immár 15. alkalommal. Jenő bácsi több könyvet is írt különböző témákban (pozitív gondolkodás hatalmáról, Amerikában töltött éveiről, memória és ítélőképesség kapcsolatáról, stb.).

2009-ben újabb fordulat következett be életében, úgy döntött, hogy 50 év után hazaköltözik Magyarországra és a hátralévő éveit itt éli le. A jogi diplomájának megszerzésének 70. évfordulója alkalmából 2012-ben rubin jubileumi diplomát vehetett át. Felesége (97 éves) Amerikában maradt, a családi farmot igazgatja. Fiának 3 gyermeke és 2 unokája, lányának 2 gyermeke és 1 unokája van. Lánya USA-ban él, fia „ingázik” Amerika és Magyarország között. Testvérei közül már csak a 92 éves László él.

Egész életében fontosnak tartotta a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű emberek megsegítését és jelenleg is aktívan támogat több egyházi/civil szervezetet is. Az elmúlt időben egészségi állapota megromlott, mindennapi életvitelében segítségre van szüksége, ezért a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházba költözött be, ahol a közösségépítésben aktív szerepet vállal (pl. péntekenként nótadélután szervezése), az ott lakókkal jó barátságok szövődtek.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság