A fővárosban továbbra is biztosított a kémények rendszeres ellenőrzése

Hírek
Közzétéve:

A korábbi évtizedekhez hasonlóan a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. továbbra is minden ingatlan számára felajánl egy vagy két négyórás intervallumot a rendszeres kéményellenőrzés elvégzésére. Az ellenőrzés igénybevétele társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok, valamint gazdasági szervezetek tulajdonában lévő vagy székhelyéül, telephelyéül, fióktelepéül szolgáló ingatlanok esetében kötelező. A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény 2018. január 1-jétől megszüntette azon egylakásos ingatlanok (családi házak) kötelező kéményellenőrzését, melyek nem tartoznak a fenti ingatlanok körébe.

2017 december végén végzett fővárosi reprezentatív kutatás tanúsága szerint a családi ház tulajdonosok 91 százaléka igénybe venné a rendszeres kéményellenőrzést annak ellenére, hogy az számukra idéntől nem kötelező. Mivel az érintett ingatlantulajdonosok döntő többsége továbbra is igényt tart a kéményellenőrzésre, a fővárosban a FŐKÉTÜSZ idén is fel fog ajánlani legalább egy ellenőrzési időpontot számukra, mely során mindenféle adminisztratív teher nélkül, ingyenesen igénybe vehetik a szolgáltatást. Ha a felajánlott időpontban nem élnek a kéményellenőrzéssel, akkor egyedi megrendelés alapján a jogszabályi feltételek betartása mellett szintén ingyenesen igénybe vehetik az ellenőrzést, de ebben az esetben hosszú, akár 90 napos átfutási idővel is számolni kell. Annak ellenére, hogy a magántulajdonú, bejegyzett székhellyel, telephellyel, fiókteleppel nem rendelkező egy lakásos ingatlanok esetében ettől az évtől a kéményellenőrzés igénybe vétele önkéntes, mindenképpen javasolt annak elvégeztetése. Egy baleset, tragédia bekövetkezése esetén az ingatlantulajdonost (akár tulajdonosként, akár bérbeadóként) büntető és polgári jogi felelősség is terhelheti. A kéményellenőrzéssel minimalizálhatók a kémény használatában rejlő kockázatok.

Az ellenőrzés könnyebb tervezhetősége érdekében javasoljuk, hogy vegye igénybe ingyenes elektronikus értesítésünket, így az ellenőrzési kísérlet előtt e-mailben és sms-ben tájékoztatjuk az időpontról. Ehhez nem kell mást tennie, mint a www.kemenysepro.hu oldalon regisztrálni, regisztrációjához felvenni az érintett címet vagy címeket, és a felvett címek kapcsán az oldalon bejelentkezve bejelölni az elektronikus értesítésre vonatkozó igényét.

FŐKÉTÜSZ Kft.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság