Egynapos sebészet a jövő útján

Hírek
Közzétéve:

Mi vonzotta annak idején az orvoslásban?

A korábbi Kaffka Margit, mai nevén Szent Margit Gimnáziumban végeztem, ahol a reál tantárgyak vonzottak, és szerettem volna olyasmivel foglalkozni, ahogy lehetőségem nyílhat az önálló munkavégzésre. Vonzott a kémia, gyógyszerészet és a biológia, végül tanáraim sugallatára az orvosi egyetemre felvételiztem. Ott találtam meg igazán a hivatásomat.

Miért lett éppen sebész?

Az egyetemen nagyon sok szakterülettel ismerkedtünk meg, bejártuk Budapest kórházait a gyakorlataink során. Akkor határoztam el, hogy olyat választok, ahol viszonylag belátható időn belül látványos gyógyulást tudok elérni betegeimnél. Ezt a sebészetben találtam meg. A Máv Kórházban töltöttem a sebészeti gyakorlatom, majd az egyetem elvégzése után ott kezdtem el dolgozni. Annak idején érdekelt a plasztikai sebészet, később fordultam a kézsebészet irányába, amit a magyar kézsebészet bölcsőjébe, a mai Országos Traumatológiai Intézetben tanultam. Ide azóta is szívesen járok vissza, ahol ügyeletek vállalásával tartom frissen tudásomat, gyakorlatomat a sürgősségi ellátásban.

Az egynapos sebészet vezetésében is segíti a gyorsaságra való törekvés?

Amikor a betegekkel foglalkozom, természetesen. De a vezetés inkább egy hosszú folyamat. 17 orvos tartozik hozzánk, és köztük meg kell teremteni a megfelelő egyensúlyt. Akárcsak egy nagy családban, itt is kihívást jelent megtalálni a közös hangot, de azt hiszem ez sikerült.

Milyen betegeknek előnyös az egynapos sebészet?

Az egynapos sebészet fogalma azt jelenti, hogy a műtét után 24 órán belül távozhat a beteg. Nálunk ez az idő még rövidebb, az operáció után ébredést követően 4-6 órával már hazamennek betegeink. A legtöbb embernek pedig nagyon ideális, ha a saját ágyában töltheti az éjszakát. Sajnos nem kezelhetünk mindenkit. Csak 16 és 80 éves között vállalunk egynapos műtéteket, és csak olyan betegeket, akiknek nincsenek súlyos kísérőbetegségeik, ami miatt az altatás vagy a gerincközeli érzéstelenítés súlyos rizikóval járna. A komoly szűréseknek köszönhetően háttérintézményeink (Szent Margit Kórház, Budai Irgalmasrendi Kórház, Szent János Kórház,) segítségére extrém ritkán van szükség.

Mely műtétek a leggyakoribbak?

Jelenleg hétfő-kedd-szerdán van nyitva műtőnk, de szeretnénk bővíteni a napok számát, mivel a betegek egyre jobban ismerik ezt a lehetőséget, és ma már nemcsak a III. kerületből, de Budapest egész vonzáskörzetéből érkeznek hozzánk. Hétfőnként főként kézsebészeti műtétjeink vannak, ekkor operálok én is, kedden az ortopédiáé a főszerep, ilyenkor artroszkópiákat, bütyök- vagy kalapácsműtétet végzünk, a szerdai sebészeti napon pedig köldök-, lágyéksérv, visszér vagy aranyerek ellátása történik. A paletta havi rendszerességgel urológiai és szemészeti műtétekkel egészül ki.

Mi az egynapos sebészet legnagyobb kihívása?

Minden egyes beteg kihívást jelent, hiszen mindenkinél egyedi az adott betegség megjelenése. Nincs két egyforma metszés sem. Így egyik tanárom javaslatát tartom hitvallásomnak, aki szerint mindig úgy kell operálni, hogy „este nyugodtan feküdj le és jól aludj!”.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság