Együttműködési megállapodások az esélyegyenlőségért

Hírek
Közzétéve:

A két kerekasztal közös ülése Bús Balázs köszöntőjével kezdődött, a polgármester megköszönte a kerületi intézmények vezetőinek és dolgozóinak, az együttműködő civil szervezeteknek, alapítványoknak a nehéz helyzetben elő emberek érdekében végzett munkáját.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testületének támogatása alapján a Kerekasztal ülésén ünnepélyes keretek között két együttműködési megállapodást írt alá Bús Balázs polgármester több civil szervezettel.

A Motiváció Alapítvány képviselői 2017 nyarán azzal kezdeményezéssel fordultak az önkormányzathoz, hogy szolgáltatásaikkal elősegítsék a fogyatékossággal élő emberek mindennapjainak könnyebbé tételét.

A most létrejött együttműködés keretében – a kerület szociális és gyermekjóléti intézményeivel összehangoltan – a Motiváció Alapítvány közreműködik adott esetben a környezet akadálymentesítésében, ingyenes jogi tanácsadást biztosítanak igény szerint az arra rászorulóknak, komplex munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtanak (munkaerő-paci szempontból hátrányos helyzetben lévő, pl. fogyatékos, nyugdíjas) munkavállalóknak és munkaadóknak. Szakmai műhelymunka-támogató szolgálatoknak lehetővé teszik az információcserét, szakmai tanácsadással szolgálnak, továbbá érzékenyítő programokat szerveznek a kerületi köznevelési intézményekben.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester az önkormányzati rendezvények egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása érdekében több szervezettel.

A megállapodásban az együttműködő szervezetek, így a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Közép-Magyarországi Regionális Közhasznú Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint az önkormányzat egyetértenek abban, hogy lehetőség szerint minden magyar állampolgár számára esélyegyenlőséget kell biztosítani a közösségi eseményekhez történő önálló hozzáférésben.

Az együttműködés keretében az önkormányzat többek között vállalja, hogy a nyilvános önkormányzati rendezvényeket, figyelemmel azok hagyományaira és jellegére, fizikailag és infokommunikációs szempontból akadálymentesített környezetben szervezi meg, továbbá a nemzeti ünnepeken és a kiemelt fontosságú önkormányzati rendezvényeken a rendelkezésre álló eszközeivel hozzájárul a fogyatékossággal élő emberek részvételéhez, már az események tervezésekor törekszik a fogyatékossággal élő emberek speciális igényeinek figyelembe vételére. (pl.: mozgássérült illemhelyet biztosít, előzetes igénybejelentés esetén személyi segítőt biztosít rendezvényein, jelnyelvi jeltolmács megbízásával vagy kivetítéssel biztosítja a siket emberek számára az egyenlő hozzáférést). A partner szervezek mindezek megvalósulásához szakmai segítséget nyújtanak az önkormányzat részére.

A kerekasztalok ülésén dr. Gallóné Nagy Judit a Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztályának vezetője, dr.Karácsonyi-Makai Andrea a Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztály Pénzügyi és Intézményi Osztályának csoportvezetője, valamint a szociális és gyermekjóléti területen működő intézmények vezetői – Bleszkánné Kis Ildikó az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, Janurikné Csonka Erika az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ intézményvezetője, Müller Istvánné az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője,  valamint Tárnoki Erzsébet az Óbudai Egyesített Bölcsődék intézményvezetője – bemutatták a jelenlévőknek a szeptemberben elfogadott Fischer Ágoston Szociális Programot, amely az önkormányzat terveit, fejlesztéseit foglalja össze a szociális területen. A programról bővebben a www.megujulo.obuda.hu weboldalon olvashatnak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság