Hat új életmentő defibrillátor készülék a kerületben

Hírek
Közzétéve:

A sajtótájékoztató keretében megtartott hivatalos átadáson Bús Balázs polgármester, Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője, dr. Böjtös Zoltán, Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet igazgatója, és Györfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója beszélt a defibrillátorok szükségességéről illetve az eddigi életmentési tapasztalatokról.

DSC_0222

Ezzel a kerületben már összesen nyolc Életmentési Pont és két mobil defibrillátor nyújt nagyobb biztonságot a kerületi lakosoknak a hirtelen szívhalál megakadályozása esetén.- mondta  a sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos átadáson Bús Balázs.  Mint elmondta a korábbi három készüléket az Egészségügyi Minisztérium támogatásával még 2011-ben pályázat útján nyerte az önkormányzat. Továbbá idén februárban a kerületi rendőrség térfigyelő járőrautójába is került egy úgynevezett mobil defibrillátor, amelyet az önkormányzat már saját költségén vásárolt. A defibrillátorok szükségességét mi sem indokolja jobban, mint hogy márciusban egy óbudai rendőr szívmasszázzsal tartott életben egy férfit az utcán a mentők kiérkezéséig. A szívmasszázs technikáját pedig éppen  egy hónappal előtte sajátította el azon az életmentési képzésen, amelyet  a hordozható berendezés kapcsán tartottak a járőröző rendőröknek. Ebből a megfontolásból a mostani öt Életmentési Ponton felszerelt berendezések mellett egy hatodikat is vásárolt az önkormányzat, a kerületi közterület-felügyelet egyik autójába. – tette hozzá a  polgármester.

DSC_0254

Magyarországon kórházon kívül évente közel 25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Ez napi 70 esetet, 20 percenként egy-egy ember elvesztését jelenti. A mentőszolgálat tapasztalatai szerint az ez okból bekövetkező halálozások nagy hányada megelőzhető lenne, ha időben megkezdődne az újraélesztés.- foglalta össze a tapasztalatokat Györfi Pál szóvivő.

DSC_0268Bár a CA100 B típusú, harmadik generációs defibrillátor használata laikusok számára is könnyű, fontos, hogy a segítség szakszerű legyen. Éppen ezért az Életmentési Pontokon és a járőrautóban is újraélesztési tanfolyamot végzettek segítenek az esetleges rosszulléteknél.

A 3 órás tanfolyamon a kijelölt 30 fő gyakorlati képzés során sajátította el az életmentési ismereteket. Nagy hangsúlyt kapott többek között a defibrillátorral történő újraélesztés magabiztos elsajátítása, a szívmasszázs, más néven a mellkasi kompressziók helyes technikájának alkalmazása, a klinikai halál fogalma, leggyakoribb okainak ismerete, az átjárható légutak biztosítása eszköz nélkül és a mesterséges lélegeztetés is.

DSC_0270

Müller Istvánné az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője elmondta, hogy a Kiskorona utcai Idősek klubjában és a Szérüskert Nyugdíjasházban különösen jó helyen vannak a berendezések, mert  a klubokba  járó több száz óbudai nyugdíjas is nagyobb biztonságban érezheti magát. Sajnos az ő korukban egy kicsit megerőltetőbb, vagy a megszokottól eltérő mozgásformák gyakorlása, így a klubokban tartott jóga, és különböző sport-és táncfoglakozások közben is előfordulhat, hogy szükségessé válhat a gép.

DSC_0264

Óbuda-Békásmegyer Közterület- Felügyelet igazgatója több mentési akciójukról számolt be. Igaz, hirtelen szívmegállással még nem találkoztunk,  az életmentési tanfolyam segítségével sok embernek segítettünk az utcákon. – tette hozzá dr. Böjtös Zoltán. Ezt követően bemutatta, hogy a félautomata berendezés, hogyan utasítja használóját a helyes és szakszerű alkalmazásra.

 DSC_0207Az Életmentési Pontok az alábbi intézményekben találhatók:

 ÓSZSZI Központ 1036 Budapest, Kiskorona u. 3.

Szérűskert Nyugdíjasház 1033 Budapest, Szérűskert u. 39.

Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ 1039 Budapest, Kelta u. 5.

III. kerületi Polgármesteri Hivatal 1033 Budapest, Fő tér 3.

Aquincum Általános Iskola 1031 Budapest, Arató Emil tér 1.

Óbudai Kulturális Központ 1032 Buda­pest, San Marco utca 81.

Óbudai Kulturális Központ Békásmegyeri Közösségi Háza 1039 Bp., Cso­bánka tér 5.

Okmányiroda 1033 Budapest, Harrer Pál u. 9-11.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság